Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Somaliji

Najsmrtonosniji bombaški napad: Najmanje 231 osoba poginula u eksploziji kamiona-bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj mrtvih u najsmrtonosnijem bombaškom napadu u somalijskom gradu Mogadishuu narastao je na 231, dok je više od 275 osoba ozlijeđeno.

Najmanje je 231 osoba ubijena, a 275 ranjena u napadu u afričkoj državi Somalija. Vlasti strahuju da će broj mrtvih još rasti.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Antiteroristička vježba u Cavtatu - 2 vježba s profesionalcima Teroristički napad i uporaba radioaktivnog materijala: Na krajnjem jugu Hrvatske održana vježba za slučaj najgoreg scenarija

Najsmrtonosniji bombaški napad koji su izveli teroristi u posljednje vrijeme dogodio se u subotu u glavnom somalijskom gradu Mogadishu ispred hotela Safari.

Policija je priopćila da je napad izveden eksplozijom kamiona-bombe u ulici koja povezuje vladine urede, restorane, trgovine. Osim velikog broja poginulih, nastala je i veća materijalna šteta na hotelu i vozilima koja su bili u blizini. Dva sata kasnije sličan se napad dogodio u četvrti Medina, piše Independent.

Među mrtvima su i volonteri Crvenog križa, službeno je priopćeno iz te organizacije. Još nekoliko njihovih volontera, napominju u Crvenom križu, smatraj se nestalima, pa se strahuje da su i oni poginuli.

Potraga za preživjelima ispod ruševina hotela Safari trajala je cijelu noć.

I predsjednik darovao krv

Predsjednik Mohamed Abdullahi Mohamed proglasio je tri dana žalovanja i pridružio se tisućama ljudi koji su se odazvali pozivu za doniranje krvi. Za ovaj napad somalske vlasti optužile su ekstremističku skupinu al-Shabaab. Međutim, još ni jedna skupina nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Somalijski ministar informiranja Abdirahman Omar rekao je da je ova eksplozija bila najveća koju je grad ikada vidio. ''Ovo je tužan dan. Ovako su nemilosrdni i brutalni, i moramo se ujediniti protiv njih'', rekao je Omar.

Ovaj napad osudio je SAD koji je ove godine pojačao napore protiv al-Shabaaba.

Ta skupina povezana s al-Qaidom pokušava zbaciti somalijsku vladu koju podržavaju Ujedinjeni narodi i saveznici iz Afričke unije kako bi nametnula svoju radikalnu interpretaciju islama. Al-Shabaab je u proteklim godinama izgubio velik dio teritorija u borbi s mirovnim snagama Afričke unije i vladinom vojskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene