Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 tisuća mrtvih

Kako funkcioniraju zloglasne skupine: Odsijecanja glava, masovna pogubljenja, mučenja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ratovima zbog droge u Meksiku sve više stradavaju nevini civili.

Odsijecanja glave, masovna pogubljenja, javna vješanja i mučenja - sve je to dio rata meksičkih kartela.

Pročitajte i ovo Kaos u Meksiku - 4 Policija bacila suzavac Drama u Meksiku: Kamionetom razbili vrata predsjedničke palače Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata

U ratovima zbog droge život je između 2006. i 2015. godine izgubilo više od 80 tisuća ljudi. Žestoka suparništva meksičkih kartela sve češće dovode do umiranja civila koji nemaju nikakve veze s trgovinom drogom.

Umiru promatrači, ljudi koji su odbili pridružiti se kartelu, migranti, novinari, vladini dužnosnici.

Jedan od najvećih kartela je Sinaloa. Odgovorni su za većinu marihuane, kokaina i heroina koji se prodaju na ulicama SAD-a.

Ova skupina kontrolira oko 40 do 60 posto trgovine drogom u zemlji sa zaradom od oko 3 milijarde dolara. Iako funkcioniraju pomoću labavih veta s manjim organizacijama, smatraju se jednom od najkohezivnijih skupina.

Skupini je nekada na čelu bio zloglasni Joaquin "El Chapo" Guzman.

Guzman je osuđen na 20 godina zatvora iz kojeg je prvi put pobjegao 2001. godine nakon što je odslužio osam godina kazne. U bijegu je bio više od desetljeća.

Opet je uhićen 2014. godine, a 2015. opet je pobjegao. Bio je u bijegu nekoliko mjeseci, do uhićenja u siječnju ove godine.

Među opasnijim kartelima je Jalisco New Generation kartel. Pojavili su se 2011. godine kada su javno izložili 35 leševa, navodno članova još jednog zloglasnog kartela Los Zetas.

Meksička vlada upozorila je kako se radi o jednom od najopasnijih kartela, posebno nakon što su oborili vojni helikopter u svibnju prošle godine. Vjeruje se da je vođa skupine Rubén Oseguera Cervantes poznat kao "El Mencho".

Na popisu najvećih narko kartela koji je napravio CNN nalaze se i karteli Gulf, Beltran Leyva, Juarez, Tijuana/Arellano Felix...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene