Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo za najhrabrije

Kako izaći iz lijesa? Posjetitelji se od sada mogu u tome okušati kroz igru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Nova neobična turistička ponuda u Barceloni je najmanji escape room na svijetu koji nije za klaustrofobične. "Sobu" Katalepsija nadahnule su priče E. A. Poea.

Likove Edgara Allana Poea progonio je strah od toga da budu živi pokopani i zarobljeni u lijesu, a u današnje doba nadahnuo je zaposlenike španjolske tvrtke Horror Box da izrade najmanju sobu za bijeg (escape room) na svijetu, iskustvo koje bez sumnje nije prikladno za klaustrofobične osobe.

Tvrtka Horror Box iz Barcelone zamislila je igru "Katalepsija" što je aluzija na zdravstveno stanje koje uključuje krajnji stupanj ukočenosti tijela i može se lako zamijeniti za smrt.

Sudionici imaju 30 minuta vremena da izađu iz lijesa, no prethodno moraju riješiti zagonetke u suradnji s partnerom iz susjednog lijesa, komunicirajući s njim putem zvučnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu"

Razvoj događaja zahvaljujući kamerama nadzire moderatorica igre Aurora Alvarino, koja ovaj 'escape room' naziva i "teretanom za um”.

Novinarima je kazala da je cilj igre kreirati "situaciju u kojoj ćemo se prije ili kasnije svi naći: vlastiti pokop".

Miriam Castella, 22-godišnja glumica koju je tvrtka odabrala za demonstraciju igre, priznala je da se, nakon što se poklopac lijesa zatvorio osjećala "malo preplašeno". Njezin partner u demonstraciji, 39-godišnji plesač Carlos Granedo rekao je da je već sudjelovao u petnaestak sličnih igara, no ovo je iskustvo nazvao jedinstvenim.

Pri rezervaciji ulaznica igrači mogu odabrati vrstu lijesa ili odlučiti žele li za vrijeme igre biti "kremirani" u virtualnom plamenu ili uz puštanje umjetnog dima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Može biti opasno Sve mlađa djeca koriste kozmetiku protiv starenja: Dermatolozi upozoravaju roditelje

"Katalepsija" nadahnuće crpi iz straha osobe da će biti živa pokopana ili tafofobije, iracionalnog straha pojedinca od preranog pokopa ili straha da će biti živ zakopan.

Tatofobija je bila široko rasprostranjena u 19. stoljeću, a pojam pronalazimo u Poeovoj kratkoj priči "Prijevremeni pokop", koja je 1962. adaptirana u film.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene