Obavijesti Video Pretražite Navigacija
toksičan spoj

Strašna tragedija: Najmanje 18 djece umrlo nakon što je uzelo sirup protiv prehlade i gripe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Uzbekistansko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je najmanje 18 djece umrlo nakon što je konzumiralo medicinski sirup koji je proizveo indijski proizvođač lijekova Marion Biotech Pvt Ltd.

Ministarstvo je objavilo da je 18 od 21 djece koja su koristila sirup Doc-1 Max zbog akutne respiratorne bolesti umrlo nakon toga. Sirup se reklamira kao lijek za prehladu i gripu.

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Pošiljka sirupa sadržavala je etilen-glikol, koji je toksičan, prema ministarstvu.

U zemlju ga je uvezao Quramax Medical LLC.

Marion Biotech, Quramax Medical i indijsko ministarstvo zdravlja nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

Incident je sličan incidentu koji se dogodio u Gambiji, u kojoj je najmanje 70 djece umrlo nakon korištenja sirupa protiv prehlade i kašlja koji je proizveo Maiden Pharmaceuticals Ltd. iz New Delhija. Indijska vlada i ta tvrtka zanijekali su da su za to bili krivi njihovi lijekovi.

Uzbečko ministarstvo zdravlja objavilo je da je dalo otkaze sedmero zaposlenika zbog nemara jer nisu pravodobno analizirali smrtne slučajeve i poduzeli potrebne mjere. Poduzete su i disciplinske mjere protiv nekih "specijalista", a tablete i sirupi Doc-1 Max povučeni su iz ljekarni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene