Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljena proizvodnja

Više desetaka smrti djece bunilo liječnike, a onda se pojavio obrazac: Slučajevi povezani sa sirupom protiv kašlja?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da bi sirupi koji se proizvode u Indiji mogli biti povezani sa smrću gotovo stotinu djece.

Indija je zaustavila proizvodnju četiriju sirupa koje proizvodi Maiden Pharmaceuticals Limited. Vjeruje se da sirupi sadrže neprihvatljive količine kemikalija koje mogu oštetiti mozak, pluća, jetru i bubrege. Zdravstveni dužnosnici vjeruju da bi lijekovi mogli biti povezani sa smrću više od 60 djece u Gambiji, Africi, i potencijalno više od 20 djece u Indoneziji. Prava brojka još se utvrđuje. 

Indijska Središnja organizacija za kontrolu standarda lijekova rekla je da je Maiden Pharmaceuticals "proizvodio i testirao lijekove bez pridržavanja i u suprotnosti s raznim zahtjevima dobre proizvodne prakse".

WHO je prethodno izdao upozorenje u vezi s lijekovima, pa ih je povukla Gambija, nakon što je neuobičajeno velik broj djece počeo umirati od problema s bubrezima, javlja Localnews8.com.

Smrti su bunile liječnike sve dok se nije pojavio obrazac: deseci pacijenata mlađih od pet godina razboljeli su se tri do pet dana nakon što su uzeli sirup koji proizvodi Maiden Pharmaceuticals.

Naknadna analiza četiriju sirupa pokazala je da sadrže neprihvatljive količine dietilen-glikola i etilen-glikola, koji mogu oštetiti mozak, pluća, jetru i bubrege. WHO je također upozorio da su proizvodi možda distribuirani u druge zemlje te je preporučio njihovo uklanjanje s tržišta.

U srijedu su zdravstvene vlasti u Indoneziji rekle da istražuju slučajeve akutnih problema s bubrezima kod više od 20 djece u  Jakarti, a također su priopćili da su u stalnom kontaktu s vlastima u Gambiji. 

Sva su djeca konzumirala sirupe protiv kašlja Maiden Pharmaceuticalsa. Dužnosnici ministarstva zdravstva rekli su da je ove godine diljem Indonezije kod djece dijagnosticiran najmanje 131 slučaj akutnih oštećenja bubrega. Jedan dužnosnik rekao je Reutersu da se ukupan broj smrtnih slučajeva diljem zemlje "još uvijek utvrđuje".

Gambijska vlada priopćila je pak da je broj smrti djece od akutnog  oštećenja bubrega, za koju se smatra da je povezana sa sirupima protiv kašlja proizvedenim u Indiji, porastao na 70 u odnosu na prijašnjih 69.

Predsjednik Adama Barrow iznio je novosti na hitnom sastanku kabineta koji je sazvao kako bi raspravio krizu, navodi se u izjavi predsjedništva, javlja Reuters.

Tvrtka Maiden Pharmaceuticals Ltd sa sjedištem u New Delhiju u međuvremenu je zatvorila jednu od svojih tvornica u sjevernoj Indiji, dok tamošnje zdravstvene vlasti istražuju sumnjive slučajeve. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene