Najnovija istraživanja pokazala su da je u dijelovima Europe srednja mjesečna temperatura bila i za više o 5 stupnjeva Celzijusa NIŽA od prosjeka.


Ožujak je u većem dijelu našeg kontinenta bio osjetno hladniji od prosjeka, a najhladnije je bilo u dijelovima srednje i sjeveroistočne Europe, gdje je srednja mjesečna temperatura bila i za više od 5 Celzijusa niža od dugogodišnjeg prosjeka.

Vezani članci Vjetar, ilustracija Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna: Osvježenje neće dugo potrajati Ilustracija Sunčano i vruće veći dio tjedna, ali ipak stiže kratkotrajna promjena: Meteorolog otkriva kada će nam trebati kišobrani

U ostatku navedenog područja, prenosi portal Crometeo,  ožujak je bio za 3 do 5 stupnjeva hladniji od prosjeka. U južnom dijelu srednje Europe, na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, sjeveru Italije ožujak je bio od 1 do 3 Celzijusa hladniji od prosjeka. Tako je bilo i u središnjim i sjevernim  krajevima unutrašnjosti naše zemlje. Topliji ožujak su imali jugoistočni krajevi kontinenta i krajnji južni dijelovi Sredozemlja.

Rekordne hladnoće u Njemačkoj i V. Britaniji

Ožujak 2013. je u Njemačkoj s prosječnom temperaturom od 0.2 Celzijusa jedan od šest najhladnijih ožujaka od 1881. godine. Na 40 meteoroloških postaja su mjerene rekordno niske temperature u drugoj dekadi mjeseca, dok je također na 40 postaja mjerena rekordno niska temperatura u trećoj dekadi mjeseca.

U Velikoj Britaniji je ožujak sa srednjom temperaturom od 2.2 Celzijusa bio za 3.3 stupnja hladniji od prosjeka,bio je to drugi najhladniji ožujak od 1910. godine (prvi je bio 1947). Hladniji je bio samo ožujak iz 1962. godine sa srednjom temperaturom od 1.9 Celzijusa. Ožujak je u Velikoj Britaniji bio hladniji od sva tri zimska mjeseca (prosinac, siječanj i veljača). To se zadnji put dogodilo 1975. godine.

Crna Gora rekordere po količini oborina u ožujku

Najviše oborina je po količini, više od 400 litara, palo na području Crne Gore, a te su oborine na većini postaja u Crnoj Gori bile rekordne. Velike količine oborina, a to je i dvostruko više od prosjeka, pale su na Pirinejskom poluotoku, jugu Francuske, u većem dijelu Italije, Balkanskom poluotoku, te u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Ukrajini. Najviše oborina u odnosu na prosjek i više od četverostruke prosječne količine palo je na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, na mediteranskoj granici Italije i Francuske, dijelu Korzike, te na sjeveroistoku Mađarske i sjeverozapadu Rumunjske.

Klimatsku analizu ožujka u Europi je objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju