Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na prvi spomen razvoda, sve što nam pada na pamet su papiri, odvjetnici, podjela imovine i razgovori s djecom. Ali ovi običaji diljem svijeta su dokaz da se sve može napraviti i uz malo zabave.


Od religijskih rituala do tradicije koja uključuje WC školjku, sve veći broj razvoda završava na malo neobičniji način. Tako je 2000. Svijet obišla vijest o njemačkom biskupu koji je predložio crkvi uvođenje ceremonije razvoda. Jedna od njegovih ideja je uvođenje mise oplakivanja koja bi okupila prijatelje i obitelj para, čiji bi zadatak bio objasniti svima razloge razvoda.

Vezani članci Ana Zaninović Naša proslavljena tekvandoašica razvodi se od supruga nakon četiri godine braka: "Napravila sam sve da obitelj održim na okupu, ali nije išlo" Putnički zrakoplov (foto: Arhiva/AFP) Drama na letu: Rus se zaključao u toalet, pa je avion morao prisilno sletjeti, policija pretražila prtljagu

>> Epidemija razvoda!

>> Razvodite se? Evo hotel za posljednje druženje s partnerom!

Sličan obred njeguju i pripadnici religijske skupine unitarijskih univerzalista koji na obredu okupe iste goste koji su posvjedočili i vjenčanju, a zatim se supružnici koji se razvode ispričavaju jedan drugome i traže oprost za bol koju su si nanijeli tijekom braka.

>> Možete li vjerovati: Razvodi se s 93 godine!

Ove godine su američki mediji izvještavali o rastućem broju ceremonija razvoda. One su vrlo privatne i mogu uključivati sve od objašnjenja što se dogodilo pa do bacanja vjenčanog prstena u rijeku. Sličnu ceremoniju izvode i u Japanu, a one mogu stajati i do 4 tisuća kuna, a završavaju udaranjem čekićem po vjenčanom prstenu.

>> Zatražila rastavu jer suprug nije promijenio status u 'oženjen'

U Japanu postoji i hram koji dopušta posjetiteljima da propali brak doslovno bace u kanalizaciju. U Mantojuki hramu savjetuju pisanje želja vezanih za prekid na komadić papira. Taj papirić zatim bace u toalet i puste vodu, simbolično se rješavajući loše ljubavne karme.

>> Razvod joj traje duže od braka

Jedna od kineskih manjinskih etničkih grupa, Jing, imaju posebna pravila za potpisivanje razvoda. On ne smije biti pisan unutar kuće para, a nakon potpisa bacaju se nalivpero i posuda s tintom koji su poslužili za potpisivanje, zato što se vjeruje da ih prati loša sreća.

>> Pisanje SMS-ova može vam se obiti o glavu...

Najviše kritika pokupio je trend tuluma razvoda, za koje javnost kaže da ipak prelaze granicu dobrog ukusa, piše The Huffington Post.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.