Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najavljen Ahmadinedžadov posjet Iraku 2. ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska vlada objavila je u nedjelju da će predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetiti Irak 2. ožujka, što će biti prvi posjet jednog iranskog predsjednika Iraku.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari rekao je ranije da će se Ahmadinedžad tijekom dvodnevnog boravka u Bagdadu susresti s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i predsjednikom Džalalom Talabanijem, no dosad nije bilo službene potvrde s iranske strane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je kako je Ahmadinedžad prihvatio poziv iračke vlade i da je on potvrda "prijateljskih veza" dviju zemalja.

Irak je 80-tih godina prošlog stoljeća počeo osmogodišnji rat s Iranom u kojem je na obje strane poginulo ili ranjeno milijun ljudi.

Odnosi Irana i Irana otoplili su nakon svrgavanja Sadamova režima 2003. godine. Iran je pretežito šijitska zemlja, a u Iraku živi 60 posto šijita koji su, nakon desetljeća ugnjetavanja pod Sadamom, postali dominantna snaga u zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene