Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dulje spavanje vikendima može ublažiti zdravstvene probleme koji proizlaze iz nedovoljne količine sna radnim danom, pa čak i smanjiti rizik od prerane smrti, kažu znanstvenici.


Studija provedena na više od 38 tisuća odraslih ukazala je na višu razinu mortaliteta među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati, ali ta je razlika nestala kod onih koji su vikendima uspjeli nadoknaditi propušteno.

Vezani članci Ponovno je gužva u splitskoj trajektnoj luci 01 Dan obilježile velike gužve prema moru - tražila se karta više za otoke, uvedene i izvanredne linije trajekata: "Zaista je užitak vratiti se u staro normalno" Slika nije dostupna Od ove jednostavne navike djeca su PAMETNIJA!

Mnogo je studija provedeno o odnosu manjka sna i zdravlja, ali različita duljina trajanja sna radnim danom i vikendima često se pritom ne uzima u obzir. I zato se skupina švedskih znanstvenika sa Sveučilišta u Stockholmu fokusirala upravo na taj odnos.

Sudionici istraživanja sami su javljali podatke o količini sna, a pratilo ih se 13 godina. Ustanovljeno je kako su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 posto veću razinu mortaliteta od referentne skupine koja je spavala šest ili sedam sati.

Međutim, "stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, a vikendima umjereno ili duže, nije se razlikovala od referentne skupine", napisali su znanstvenici u časopisu Journal of Sleep Research.

I još jedno zanimljivo otkriće: oni koji su spavali dulje od devet sati dnevno također su imali veći mortalitet od referentne skupine. Znastvenici misle da je to zbog toga jer njihov dug boravak u krevetu vjerojatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini.

S obzirom na to da studija, iako na velikom uzorku, nije bila potpuno reprezentativna, primjerice imala je manje pušača nego što ih je u općoj populaciji, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno shvatilo kako to vikendaški san neutralizira deficit iz radnoga tjedna.

Michael Grandner sa Sveučilišta u Arizoni nije bio uključen u ovu studiju i pomalo je skeptičan. U razgovoru za Washington Post upozorio je da se ljudi ipak ne oslanjaju previše na to da će u dva dana ispraviti ono što je propušteno u pet dana.

Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog, rekao je. (Hina)