Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je priopćila da se nada da WikiLeaksova objava američke diplomatske prepiske neće poremetiti američko-kineske odnose.


'Ne želimo nikakvu pomutnju kinesko-američkih odnosa' u vezi tih curenja povjerljivih informacija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na redovitoj konfereniji za novinare. Nadamo se da će Washington na korektan način upravljati tom krizom, dodao je.

Vezani članci Prosvjed u Šarengradu - 2 Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti'' Splitska riva - 2 Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

Neki od 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta koje je objavio WikiLeaks odnose se na Kinu, posebice njezinu upletenost u transfer dijelova sjevernokorejskih raketa Iranu.

Isporuke u suprotnosti s rezolucijama UN-a

U dokumentima iz 2007. tvrdi se da su te isporuke u suprotnosti s rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti o Iraku i Sjevernoj Koreji kao i s pravilima koje je sama Kina odredila u pogledu kontrole izvoza osjetljive tehnologije.

Još jedan dokument navodi izjave tadašnjeg južnokorejskog zamjenika ministra vanjskih poslova Chun Yung-Wooa koji je rekao da kineski čelnici Sjevernu Koreju više ne smatraju 'korisnim i povjerljivim saveznikom'.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> 'Objava WikiLeaksa neće šteti diplomaciji SAD-a u UN-u'

>> Srpski mediji: WikiLeaks pomogao Mladiću i Karadžiću?

>> WikiLeaks: Sjeverna Koreja ponaša se kao 'razmaženo dijete'

Kina, prema Chunu, navodno drži da se sjevernokorejski režim već gospodarski raspao te da slijedi politički raspad.

Ilegalno objavljivanje stotina tisuća povjerljivih diplomatskih depeša, preko internetske stranice WikiLeaks, izazvalo je konsternaciju među diplomatima u svijetu, dok Bijela kuća govori o 'teškom zločinu', a američka državna tajnica Hillary Clinton o 'napadu na međunarodnu zajednicu'. (Hina)