Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Južnokorejski zamjenik ministra

WikiLeaks: Sjeverna Koreja ponaša se kao 'razmaženo dijete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom od dokumenata koji je 'iscurio' zahvaljujući WikiLeaksu piše kako je Kina razočarana komunističkim režimom u Sjevernoj Koreji te da bi službeni Peking možda i prihvatio budućnost korejskog ujedinjenja pod pravilima Južne Koreje.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Slika nije dostupna Građevina s topovima Sjeverna Koreja: Nismo pucali, obavljali smo građevinske radove

'Kina bi prihvatila ujedinjenje Koreja kontrolirano od strane Seula i pod pokroviteljstvom SAD-a sve dok takva nova, ujedinjena Koreja ne bi bila neprijateljski nastrojena prema Kini', stoji u dopisu američkog ambasadora u Južnoj Koreji koji je citirao Chun Yung-Wooa, zamjenika ministra vanjskih poslova Južne Koreje, donosi Associated Press.

Američki dužnosnik citirao je i bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova He Yafeia koji je u travnju 2009. Sjevernu Koreju nazvao 'razmaženim djetetom' radi daljnjeg izvođenje vojnih vježbi usprkos protivljenju zapadnih sila. Tadašnji južnokorejski dužnosnik rekao je kako time Sjeverna Koreja želi na sebe skrenuti 'pažnju Washingtona'.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

>> Kina za mir: Protivimo se vojnim provokacijama na Korejskom poluotoku

Južnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova prema tom dokumentu je izjavio kako se Kina uvijek zalaže za dijalog na Korejskom poluotoku, a ponajveći razlog ujedinjenju vide u ekonomskoj mogućnosti ujedinjene Koreje koja bi povećala i tržište za kineske proizvode. 'Jedino s čime se Kina ne bi složila je prisutnost američkih vojnika van trenutačne linije razgraničenja Južne i Sjeverne Koreje', rekao je Chun američkom ambasadoru.

Uz izjave o povezanosti Kine i Sjeverne Koreje, zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova iznio je i njihova predviđanja kako će režim u Pyongjangu potrajati maksimalno tri godine nakon smrti 'Velikog vođe' Kim Jong-Ila, jer njegovog sina i programiranog nasljednika, Kim Jong-Una, ne vide dovoljno sposobnim za nastaviti sa stilom vladanja svojeg oca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene