Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanica Susan Rice

'Objava WikiLeaksa neće šteti diplomaciji SAD-a u UN-u'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sposobnost administracije Baracka Obame da obavlja učinkovitu diplomaciju u Ujedinjenim narodima neće biti narušena objavom povjerljivih diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks, izjavila je američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

'Mogu s povjerenjem reći da će američki diplomati ovdje u UN-u i diljem svijeta i dalje raditi izvrsno kao što rade svaki dan, podržavajući i promičući interese SAD-a', rekla je Rice novinarima u UN-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporni predsjednik traži odlazak UN-a Obala Bjelokosti: Država u blokadi, nemiri na ulicama, UN ne odlazi Slika nije dostupna Petina zemlje je poharana 'Ovo je najveća katastrofa koju sam vidio'

Rice je zamoljena da komentira izvješća, na temelju objavljenih dokumenata, da je misija SAD-a pri UN-u u New Yorku bila uključena u prikupljanje podataka o diplomatima i dužnosnicima UN-a, uključujući osobne ili financijske podatke, kao što su kreditne kartice i brojevi računa. Ona je odbila izravno odgovoriti na optužbe jer, kako je kazala, potječu iz povjerljivih dokumenata.

'Naši diplomati rade ono što diplomati diljem svijeta čine svaki dan, a to je izgradnja odnosa, pregovaranje, unaprijeđenje naših interesa i rad na pronalaženju zajedničkih rješenja za složene probleme', rekla je Rice.

UN - transparentna organizacija

'Rice je telefonirala glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, te ga izvijestila o tome što će dokumenti na WikiLeaksu reći o naporima da se utvrde aktivnosti Bana i njegovih glavnih suradnika', rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Banov ured za tisak je u priopćenju istakao da je UN 'po svojoj prirodi transparentna organizacije koja daje mnogo informacija o svojim aktivnostima na uvid javnosti i državama članicama'.

Ured glavnog tajnika, prema ugovoru iz 1946. o 'povlasticama i imunitetima' UN-a, treba imati 'imunitet od pretresa, rekvizicije, konfiskacije, eksproprijacije i bilo koji drugog oblika ometanja, bilo od izvršnog, upravnog, sudskog ili zakonodavnog postupka'.

Meta je čelništvo UN-a

Prema pisanju britanskog The Guardiana, koji je unaprijed primio američku diplomatsku prepisku od WikiLeaksa, Washington vodi tajnu obavještajnu kampanju čija je meta čelništvo UN-a, uključujući glavnog tajnika Ban Ki-moona i veleposlanike stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a iz Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

Povjerljivi naputak diplomatima SAD-a, za koji se čini da briše granicu između diplomacije i špijuniranja, u srpnju 2009. je upućen od državne tajnice Hillary Clinton. U njemu se traži prikupljanje tehničkih podataka o komunikacijskim sustavima koje koriste najviši dužnosnici UN-a, uključujući lozinke i osobno šifriranje koje koriste kod uporabe privatnih i komercijalnih mreža za službenu komunikaciju.

>> Iduća meta WikiLeaksa velike američke banke

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

Naputkom se traže detaljne biometričke informacije o 'ključnim dužnosnicima UN-a, uključujući podtajnike, čelnike agencija, vodeće pomoćnike glavnog tajnika, čelnike mirovnih operacija i misija, te zapovjednika snaga'. Također se traže informacije o Banovu 'upravljanju i stilu donošenje odluka te utjecaju na tajništvo'.

Tajna 'direktiva o prikupljenju obavještajnih podataka o osobama' (HUMINT) upućena je misijama SAD-a pri UN-u u New Yorku, Beču i Rimu, te u 33 veleposlanstva i konzulata SAD, ukljućujući London, Pariz i Moskvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene