Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nacistički ratni zločinac Alois Brunner, odgovoran za smrt 130.000 Židova, umro je 2001. u 89. godini, zatvoren u zapuštenom podrumu u Damasku, objavio je u srijedu francuski časopis XXI.


Taj francuski istraživački magazin, koji izlazi kvartalno i prodaje se u knjižarama, proveo je istragu o sudbini jedne od najopakijih figura nacističkog režima.

Vezani članci Ovčara Podignuta kaznena prijava protiv 63-godišnjaka zbog zločina u Vukovaru: Zarobljenike na Ovčari mlatio rukama, nogama i palicama Volodimir Zelenski VIDEO Snažno obraćanje Zelenskog na Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom: "Kažete nikad više? Recite to Ukrajini!"

Trojica bivših članova sirijske tajne službe s kojima su razgovarali novinari XXI-a kazali su da je bivši suradnik Adolfa Eichmanna posljednje godine života proveo u bijednim uvjetima u podrumu jedne zgrade u Damasku.

Taj austrijski zapovjednik SS-a bio je upravitelj sabirnog logora Drancy, sjeverno od Pariza, iz kojeg su Židovi iz okupiranog dijela Francuske bili transportirani u Auschwitz.

Do kraja života ostao je nepokolebljivi nacist i antisemit, rekli su izvori.

Jedan od njegovih čuvara kazao je da je Brunner zadnjih godina živio u nehigijenskim uvjetima i jeo skromne vojničke porcije.

Okolnosti svršetka Brunnerova života dugo su bili nepoznanica. Centar Simon Wiesenthal proglasio ga je mrtvim 2010.

Poznati lovac na naciste Serge Klarsfeld, čiji je otac umro u Auschwitzu, izjavio je AFP-u da zaključci časopisa XXI "izgledaju visoko vjerodostojni".

Adolf Eichmann, jedan od tvoraca tzv. konačnog rješenja, koji je obješen u Izraelu 1962., Brunnera je zvao svojom "desnom rukom".

"Ako ništa, bolje je da je skončao u bijedi nego da je imao dobar život", rekao je Klarsfeld.

Brunner je nakon Drugog svjetskog rata izbjegao pravdi zahvaljujući zamjeni identiteta. Saveznici su uhitili njegova prezimenjaka Antona koji je progonio Židove u Beču. U Njemačkoj se uspio skrivati sve do 1953. kada je s lažnom putovnicom pobjegao u Egipat. Nakon toga je s lažnim identitetom živio u Alžiru te u Siriji gdje je radio za vladu i bio savjetnik sirijske tajne službe.

Kad su mu izraelske i zapadnjačke tajne službe ušle u trag, sirijska vlada, koja je negirala njegovo postojanje, stavila ga je 1989. de facto u kućni pritvor. Zbog "sigurnosnih razloga" koncem 90-ih premješten je u spomenuti podrum.

"Kad je ušao u prostoriju, vrata su se zatvorila i više se nikad nisu otvorila", kazao je njegov čuvar.

"U diktaturi kakva je sirijska, bio je nedodirljiv sve dok ga se diktator nije poželio riješiti", dodao je Klarsfeld.

U telefonskom intervjuu za jedan njemački i jedan američki list sredinom i koncem 80-ih Brunner je navodno kazao da ne žali zbog svoje uloge u holokaustu. "Mrzio je Židove do kraja, a vjera u nacionalsocijalizam mu je ostala netaknuta", zaključio je Klarsfeld. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju