448873
448873
448873
448873
448873

ŠOKANTNO OTKRIĆE U poznatom laboratoriju pronađeni dijelovi tijela žrtava nacističkih liječnika

  • , 03.09.2016., 16:54
  • Autor:
  • komentara

Prilikom renovacije Psihijatrijskog instituta u Muenchenu, otkriveni su posmrtni ostaci žrtava zloglasnih liječnika iz Auschwitza.

 
 
 
 
Auschwitz (Foto: Thinkstock)
Auschwitz (Foto: Thinkstock)

Dijelovi tijela te nekoliko čitavih mozgova žrtava strašnih eksperimenata od strane nacističkih liječnika, uključujući zloglasnog 'Anđela smrti' Josefa Mengelea u Auschwitzu, pronađeni su prilikom renovacije vodećeg njemačkog istraživačkog instituta.

Jezivi Ostaci otkriveni žrtava otkriveni su u staklenkama tijekom renoviranja Max Planck Psihijatrijskog Instituta u Muenchenu prošle godine, a sada su detalji dospjeli u medije. Prvi su vijest prenijeli izraelski mediji.

U svjetlu otkrića osnovan je Odbor s ciljem utvrđivanja načina na koji su žrtve umirale. Poznato je da je u vrijeme rata ovaj Institut redovito primao dijelove ljudskih tijela od Josefa Mengelea, liječnika u nacističkom logoru smrti u okupiranoj Poljskoj u kojem je bio poznat po obavljanju strašnih eksperimenata koji nisu uključivali anesteziju.

Iz Max Planck instituta tvrde kako su se pronađeni uzorci nekada korišteni od strane nacističkog istraživača koji je proučavao funkciju mozga - Julius Hallervorden, koji je provodio eksperimente na ljudima tijekom i nakon vladavine nacista.

1938. služio je kao šef Odjela neuropatologije u Institutu, tada poznatom kao Kaiser Wilhelm Institut.

Odbor za istraživanja već je započeo s identifikacijom nekih od žrtava.

'Mi smo neugodno iznenađeni tim nalazima', priopćili su iz Instituta te dodali kako će 'ažurirati javnost o bilo kakvim dodatnim informacijama koje će proisteći iz istrage'.

'Prije dvije godine, kosti žrtava na kojima su provedeni eksperimenti pronađeni su u Berlinu u smeću. Sljedeće godine ćemo organizirati konvenciju o ovom pitanju. Ovo otkriće je nešto novo što je prije bilo nepoznato, a povezano je s drugim događajima koji su iznenada otkriveni nakon 70 godina', kazao je Dan Machman, ravnatelj Međunarodnog centra za istraživanja Holokausta.

'Tko misli da je ovo poglavlje u potpunosti završeno je u zabludi. Teško je znati jesu li su ti uzorci isključivo nastali iz 'ubojstva iz samilosti', kako su nacistički liječnici nazivali ubojstva bolesnih osoba, ili su nastala iz nekih drugih razloga.

Od 1940. do 1945. godine, izdvojeno je na stotine dijelova tijela žrtava masovnih ubojstva, psihijatrijskih pacijenata i duševno zaostalih, koji su bili znanstveno ispitivani na Kaiser Wilhelm Institutu za istraživanja mozga (KWI) u Berlinu, prenosi Daily Mail.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se