Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USPOREDBA

Dnevnik Nove TV istražio odnos cijena u Mađarskoj i Hrvatskoj te provjerio što se isplati kupovati kod susjeda

Godinama su Hrvati - pogotovo u Slavoniji - odlazili u Mađarsku u shopping. No zbog velike inflacije te snažnog rasta cijena goriva, u posljednje vrijeme sve se češće mogu sresti Mađari u Hrvatskoj, barem na benzinskim postajama. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić je istražio odnos cijena u Mađarskoj i Hrvatskoj te provjerili isplati li se ipak još ponešto kupovati kod sjevernih susjeda.

Divlja inflacija u Mađarskoj - godišnja stopa rasta cijena u prosincu je iznosila čak 25 posto, najviše u cijeloj Europskoj uniji. Građani očekivano nezadovoljni.

"U zadnjih godinu dana, a pogotovo od ljeta, cijene su svuda potpuno poludile. U supermarketima su se neke stvari i udvostručile. Obične stvari su poskupile, da ne govorimo o gorivu i nekim većim stvarima", kaže Oriko iz Mađarske.

No čak i uz ovakvu inflaciju neke se paralele s Hrvatskom mogu povući, tim više što su i vlade povlačile slične poteze - zamrzavale cijene osnovnih životnih namirnica.

Hrvoje Krešić u Budimpešti je kupio kilogram šećera, kilogram brašna, litru ulja i litru mlijeka i ukupno to platio 1450 forinti, odnosno 3 eura i 40 centi.

Ista ta četiri proizvoda u istom trgovačkom lancu - i to istih robnih marki - u Zagrebu koštaju 5 eura i 5 centi.

Pročitajte i ovo Ilustracija SLIJEDE KAZNE Povećali cijene za 126 posto! Inspektorat objavio nove rezultate nadzora. Pogledajte gdje se najviše lovilo u mutnom

No za Mađare nije sve tako bajno, pogotovo kad dođu na benzinsku crpku. Među najvećim problemima su cijene energenata: tako je litra benzina 646 forinti, odnosno 1 euro i 65 centi, a litra dizela 710 forinti, što je čak 1 euro i 80 centi.

Kad je gorivo u pitanju u Hrvatskoj drugačija situacija: litra osnovnog eurosupera 95 jedan euro i 34 centa a eurodizel jedan euro i 46 centi. No usporedite li cijenu ugostiteljskih usluga, opet - zanimljivost.

Espresso macchiatto u strogom centru Budimpešte u vrlo pristojnom restoranu košta - dva eura. Macchiatto u strogom centru Zagreba, pak, 2 eura i 40 centi.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško u studiju Dnevnika Nove TV - 2 GOST DNEVNIKA NOVE TV Fabris Peruško o rastu cijena hrane: "Euro nam je došao u nezgodnom trenutku. Treba gledati marže i odmah ćete vidjeti je li to netko koristio ili nije"

Objašnjenje ovakvih cijena možda treba tražiti u činjenici da je prosječna neto plaća u Mađarskoj 790 eura, a u Hrvatskoj 950, ali i u brojnim parafiskalnim nametima u Hrvatskoj, kojima se uporno ne događaju dovoljno značajni rezovi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene