Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriveno je najveće nalazište prirodnog plina na Mediteranu, točnije na obalama Egipta, a otkrila ga je skupina talijanskih naftnih inženjera.


Prema prvim pretpostavkama, nalazište je toliko bogato zemnim plinom da Egipat narednih nekoliko desetljeća neće morati razmišljati o opskrbi plinom.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U eksploziji plina u Češkoj poginule dvije osobe, a četvero je ozlijeđenih: Na terenu helikopteri, spasioci i psi tragači Slika nije dostupna Egipat: Eksplozija ponovno oštetila plinovod prema Izraelu

Skupina talijanskih naftnih inženjera napominje kako bi ovo polje moglo biti do sada najveće otkriveno polje zemnog plina na Mediteranu, a vjeruje se da se u njemu nalazi do 850 bilijuna četvornih metara plina, što je ekvivalent od 5.5 milijardi barela nafte, piše The Independent.

Cijene nafte na svjetskom tržištu najniže su u posljednjih šest godina

Ovo super-divovsko nalazište nalazi se nedaleko od obalnog mjesta Port Said na sjevernoj obali Egipta i proteže se na površini od oko 100 četvornih kilometara ispod mora.

'Ovaj pronalazak uvelike će utjecati na Egipat i pitanje opskrbe plinom kojeg ima za narednih nekoliko desetljeća', kazali su u izjavi talijanski naftni inženjeri.

Talijanska naftna komoanija ENI, vodit će proces izvlačenja plina, a nadaju se kako bi tijekom tog procesa još više plina moglo biti otkriveno.

Ovo bi otkriće moglo osim na Egipat i njegove stanovnika imati i veliki utjecaj na stanovnike Mediterana i čitave Europe. Pronalazak tolikih resursa zemnog plina, ukoliko se izgradi plinovod, mogao bi prekinuti europsku suradnju s Rusijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook