Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MASOVNA POTRAŽNJA

Alarmantno na njemačkom tržištu rada: Nedostaje im više od pola milijuna radnika

Uvozna radna snaga - 4
Uvozna radna snaga - 4 Foto: DNEVNIK.hr
U Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage, a najkritičnije je u sustavu socijale i odgoja. Udruženja poslodavaca apeliraju na zakonodavca da osigura dugoročnu sigurnost i prava doseljenicima.

Prema najnovijem istraživanju Instituta njemačke privrede (IW) u Kölnu ukupno je registrirano 537.923 nepopunjenih radnih mjesta, a najveća je potreba za obrazovanim kadrom u sektoru socijalnog rada.

"Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje primjerice u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja ovisnika. Dakle na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška", citira Deutsche Welle autore studije.

Više od 20 tisuća radnih mjesta nepopunjeno je u odgojno-obrazovnom sekoru, pa se tako masovno traže odgojiteljice i odgojitelji, a velika potražnja vlada i za radnicima u centrima za skrb o starijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema jednostavnih rješenja Njemačka očajnički traži radnike, pogledajte kako ih namjeravaju privući: "Problem bi se mogao još pogoršati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna otvorene tisuće natječaja Njemačka očajnički traži radnike: Pogledajte koje djelatnosti se najviše traže

U udruzi poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije zbog manjka stručne radne snage zalažu se za usvajanje novog zakona o doseljavanju. Ističu i da se doseljenicima mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene