Uvozna radna snaga - 4
Uvozna radna snaga - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage, a najkritičnije je u sustavu socijale i odgoja. Udruženja poslodavaca apeliraju na zakonodavca da osigura dugoročnu sigurnost i prava doseljenicima.


Prema najnovijem istraživanju Instituta njemačke privrede (IW) u Kölnu ukupno je registrirano 537.923 nepopunjenih radnih mjesta, a najveća je potreba za obrazovanim kadrom u sektoru socijalnog rada.

"Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje primjerice u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja ovisnika. Dakle na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška", citira Deutsche Welle autore studije.

Više od 20 tisuća radnih mjesta nepopunjeno je u odgojno-obrazovnom sekoru, pa se tako masovno traže odgojiteljice i odgojitelji, a velika potražnja vlada i za radnicima u centrima za skrb o starijima.

Slika nije dostupna Njemačka očajnički traži radnike, pogledajte kako ih namjeravaju privući: "Problem bi se mogao još pogoršati"

Vrtić u Njemačkoj, Ilustracija Njemačka očajnički traži radnike: Pogledajte koje djelatnosti se najviše traže

U udruzi poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije zbog manjka stručne radne snage zalažu se za usvajanje novog zakona o doseljavanju. Ističu i da se doseljenicima mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj. 

 

 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju