Pronađena droga, ilustracija
Pronađena droga, ilustracija Foto: Afp

Pet i pol metara dug brod bez posade krcat kokainom otkriven je prošlog tjedna nasukan na atolu Ailuk, koji je dio Marshallovih otoka, objavio je državni odvjetnik.


Ukupno 649 kilograma kokaina bilo je skriveno u potpalublju, rekao je u srijedu državni odvjetnik Richard Hickson.

Vezani članci Kokain, ilustracija Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije Zapljena splitske policije 01 Jedna od najvećih zapljena splitske policije u proteklih godinu dana: Oduzeto više od četiri kilograma heroina i skoro pola kile kokaina

Procijenio je da je brod vjerojatno stigao iz Srednje ili Južne Amerike i "moguće da je plutao morem godinu ili dvije".

Policija je rekla da je droga, umotana u paketiće od kilograma i s oznakom "KW", spaljena, a sačuvana su samo dva omota koja će biti poslana na analizu u Američku agenciju za borbu protiv narkotika (DEA).

Nije prvi put

Nije rijetkost da se ostaci broda s druge stane Pacifika nasuču na Marshallovim otocima. Na obali su se već znale naći i pošiljke droge, napose na atolu Ailuk, ali prošlotjedna pošiljka najveća je dosad.

Policija iznosi hipoteze da je posada mogla napustiti brod zbog prijetnje uhićenjem ili je stradala u oluji.

U siječnju 2014. Jose Alvarenga, ribar iz Salvadora, nasukao se na Marshallovu otočju 13 mjeseci pošto je isplovio sa zapadne obale Meksika s drugim ribarom koji je poginuo, a njihova brodica plutala je nakon havarije motora.

Nakon te izvanredne priče o preživljavanju na moru, znanstvenici sa Sveučilišta na Havajima računalno su izradili 16 simulacija plutanja od zapadne obale Meksika i gotovo sve putanje završile su na Marshallovim otocima.