Diamond Princess
Diamond Princess Foto: Afp

Na kruzeru Diamond Princess broj zaraženih koronavirusom u srijedu je porastao na 175, među njima zasad nije nijedan Hrvat, a istodobno je iz najveće singapurske banke DBS evakuirano oko 300 zaposlenika jer je jedan djelatnik zaražen.


Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, zaraženo je još 39 ljudi, među njima i jedan zdravstveni djelatnik, reklo je japansko ministarstvo zdravstva u srijedu.

Vezani članci Sjednica Sabora Izglasane izmjene Ovršnog zakona: Poznato što ne smije biti ovršeno, ukidaju se deložacije do proljeća, smanjuju troškovi postupka Policija u Švicarskoj, ilustracija Balans između blagdanskog slavlja i strogoće: Četiri velike europske zemlje uvele nove mjere uoči Božića

Kruzer je u karanteni već dva tjedna otkad je stigao u Yokohamu, južno od Tokija, 3. veljače, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu utvrđena zaraza virusom.

Na brodu koji plovi pod britanskom zastavom nalazi se oko 3700 ljudi, među kojima šestero Hrvata.

Novinska agencija Kyodo citirajući ministarstvo zdravstva objavila je da je od 39 slučajeva 10 zaraženih članova posade, a 29 putnika, te da su odvezeni u bolnicu.

Zdravstveni djelatnik zaražen je dok je pregledavao pacijente i posadu od 3. veljače. Slijedio je pravila koja su zahtijevala nošenje maske i rukavica, ali ne i cijelo zaštitno odijelo, prema Nikkei businness daily koji navodi ministarstvo zdravstva.

Putnik s broda koji nije htio biti imenovan za Reuters je rekao da je "užasno to što se dogodilo zdravstvenom djelatniku".

"Onaj koji je dolazio u našu sobu na prvotno ispitivanje nosio je rukavice i kirurške maske, a oni koji su dolaziti provesti testove na virus imali su ogrtače i maske preko cijeloga lica", rekao je putnik.

Kako je to moguće zaraziti se uz nošenje maske i rukavica, objasnio je epidemiolog David Fisman sa Sveučilišta u Torontu. "Mnogo je načina da se prenese zaraza čak i ako nosite masku. Higijena ruku, dodirivanje maske nakon kojega se ne operu ruke, nošenje maske, no dodirivanje očiju kontaminiranom rukom... Događa se", ustvrdio je Fisman. "Osobna zaštita samo smanjuje rizik, ne eliminira ga", rekao je.

Singapurska banka evakuirala djelatnike

U singapurskoj najvećoj banci nakon što je potvrđen virus kod jednog od djelatnika, svih 300 zaposlenika koji su radili na istom katu poslano je kućama u srijedu.

"Kao mjere opreza, svi zaposlenici na tom katu ispraznili su prostorije te rade od kuće", priopćio je DBS u izjavi, a prenosi BBC. Singapur je prije objavio 47 slučajeva novog virusa.

Zaposlenik je testiran u utorak i u srijedu je potvrđeno da je zaražen koronavirusom. DBS je rekao da će "u ovo teško vrijeme banka svom zaposleniku i njegovoj obitelji pružiti svu pomoć".

Zatraženi su kontakti kako bi se provjerilo tko je bio izložen zaraženom zaposleniku. Zajedničke prostorije poput lifta i sanitarnih prostorija duboko su očišćene i dezinficirane. Zaposlenicima su podijeljeni paketi s termometrima, maskama i sredstvima za dezinfekciju ruku, a uspostavljena je i linija za liječničku pomoć.

Stupanj opasnosti od širenja zaraze podignut je na narančastu razinu, što znači da je bolest teška te se lako širi od osobe do osobe. Kao posljedica, sve tvrtke i mnoga javna mjesta počeli su skenirati zaposlenike i posjetitelje zbog mjerenja temperature.

Broj zaraženih koronavirusom u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze popeo se na 1113. Virus službenog naziva Covid-19 proširio na više od 20 zemalja širom svijeta. (Hina)