Ilustracija, okupljanje četnika u Višegradu
Ilustracija, okupljanje četnika u Višegradu Foto: Armin Durgut/Pixsell

Protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje u toj zemlji, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.


Optuženi su D. S. (63) iz Ključa, S. A. (64) iz Bileće te R. L. (57) iz Trebinja.

Vezani članci Policija, ilustracija Uhićen muškarac (26) koji je slao prijeteće poruke ministru Berošu Sramotni grafit u Supetru Sramotni grafiti u Supetru: "Prvi korak je usuglašavanje da je protuustavni pozdrav 'za dom spremni' – govor mržnje"

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje.

Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada.

Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi R. L. uz gusle izgovara: "Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina."

U optužnici je navedeno kako su R. L. i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta.

Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH.

Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine.

Optuženi S. A. tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao je paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode.