Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grob na dnu mora

FOTO Ostaci nacističke podmornice i posade pronađeni kod Jave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ronioci su pronašli kosture 17 članova posade, tanjure, šalice, naočale i baterije.

Ronioci su kod Indonezije pronašli ostatke nacističke podmornice iz Drugog svjetskog rata zajedno s ostacima cijele posade. Pronađeno je 17 kostura, a podmornica U-168 otkrivena je sjeverno od Jave.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan u Indoneziji - 2 STRAVA NA INDONEZIJSKOM OTOKU Brojni poginuli i nestali u erupciji vulkana, u tijeku potraga: "Bilo je potpuno mračno i zastrašujuće" Slika nije dostupna EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA Ljudi u paničnom bijegu nakon erupcije vulkana u Indoneziji: Raste broj poginulih, ozlijeđene i dvije trudnice

>> Merkel: Nosimo trajnu odgovornost za nacističke zločine

U-168 je bila jedna od najmoćnijih njemačkih podmornica, zvali su je 'podmornica ubojica' jer je potopila više savezničkih brodova. Na dnu mora je završila u listopadu 1944. godine nakon što su torpedirale savezničke snage.

Podmornica je pronađena nakon dojave lokalnih ronioca da su nešto primjetili na dnu mora. Osim kostura pronađeni su tanjuri iscrtani svastikama, baterije, naočale i boca ulja za kosu.

U-168 je porinuta u more u ožujku 1942. godine, a prvu misiju je imala 10. rujna iste godine. Potopljena je u napadu nizozemskog broda, a u tom trenutku u podmornici se nalazila posada od 26 člana.

U napadu su poginula 23 člana posade, a među preživjelima je bio i zapovjednik Helmuth Pich, koji je umro 1997. godine.

Arheolozi u Indoneziji ovo otkriće smatraju vrlo važnim, jer očekuju da bi podmornica mogla dati odgovore na brojna pitanja o tome što se događalo u moru oko Indonezije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovo je inače prva ratna podmornica pronađena na tom području.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene