Pet je osoba poginulo, a više od 800 je ozlijeđeno u sukobima koji su eskalirali između pristaša Hosnija Mubaraka i prosvjednika koji žele njegov odlazak.


Egipatski ministar zdravstva izjavio je da je u nasilnim sukobima vladinih pristaša i protivnika na središnjem Trgu Tahriru u Kairu ubijeno petero ljudi, a više od 800 je ranjeno, dok televizijska postaja Al Arabija izvješćuje kako je vojska počela uhićivati sudionike prosvjeda. 'Većina žrtava stradale su od kamenja i napada metalnim šipkama i štapovima. U zoru su se čuli pucnjevi. 836 ozlijeđenih, među kojima 86 u teškom stanju, prevezeno je u bolnice, a petero je ljudi poginulo', rekao je ministar zdravstva Ahmed Samih Farid u telefonskoj izjavi za državnu televiziju.

Vezani članci Slika nije dostupna Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Egipat na rubu: Vojska Muslimanskom bratstvu dala 48-satni ultimatum

Vojska privodi prosvjednike

Al Arabija je izvijestila kako je egipatska vojska počela privoditi ljude na trgu Tahrir, ne navodeći brojke. Protuvladini prosvjednici koji ne uzmiču sa svojih položaja na središnjem trgu zahtijevajući odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, pozvali su vojsku da invervenira nakon što su jučer počeli nasilni sukobi s Mubarakovim pristašama. Al Arabija, koja je u živo prenosila sukob na središnjem trgu, javila je kako su pristaše Hosnija Mubaraka zapucali su u zoru na protuvladine prosvjednike. To je najveći val nasilja otkad su prosvjedi pokrenuti prije deset dana.

Mustafa el-Nagger, organizator prodemokratskih prosvjednika, izjavio je kako su se pucnjevi tijekom noći čuli s najmanje tri lokacije. Dodao je kako je patrola egipatske vojske došla na ta mjesta s namjerom uspostave mira, no ipak nisu intervenirali.

Sukobi između pristaša predsjednika Hosnija Mubaraka i prosvjednika koji žele njegov odlazak jučer su eskalirali u centru Kaira.

Egipatska državna televizija jučer je prenijela poziv egipatskog potpredsjednika Omara Suleimana koji je obje strane pozvao da odmah napuste trg Tahrir. 'Svi sudionici ovih demonstracija su prenijeli svoju poruku. Oni koji traže reforme su to izrazili prosvjedima, a svoju poruku su prenijeli i svi oni koji podupiru vladanje predsjednika Mubaraka. Vrijeme je da se svi vrate svojim kućama i da mir i sigurnost opet budu na ulicama Kaira', rekao je Suleimani, a prenosi Reuters.

Najveći sukobi jučer su se vodili oko Egipatskog nacionalnog muzeja. Vojska je pokušavala vodenim topovima rastjerati pripadnike obiju strana oko područja muzeja. Vodeni topovi upotrebljavali se i na drugim lokacijama u Kairu, ponaviše oko dijela gdje su e dvije strane otvoreno sukobljavaju. Sa svih strana bacali su se bacaju Molotovljevi kokteli.

Strani mediji špekuliraju kako se među Mubarakovim pristašama nalaze i policajci u civilu koji sudjeluju u napadu na prosvjednike. Takva vijest nije potvrđena, ali činjenica je kako cijeli dan u Kairu nisu viđeni policajci.

>> FOTO i VIDEO: Prizori kaosa na ulicama Kaira

Mubarakove pristaše u jednom su se trenutku su se na konjima i devama probili do trga Tahrir gdje su jučer održani najveći prosvjedi protiv aktualne političke vlasti. Tada je došlo do velikog sukoba između dvaju strana. Pristaše predsjednika koji je jučer objavio kako ne želi promptno napustiti državu, na glavni trg pokušavali su ući kamionima. Međutim, prosvjednici također koriste kamione da spriječe ulaz.

Sukobi su se jučer vodili i u Aleksandriji, a tamo je situacija dosta drugačija jer se sukobi ne vode samo na jednoj lokaciji kao što je to slučaj u Kairu i trgu Tahrir.

>> Krvavi prizori s ulica Kaira

Prosvjednici su napali Mubarakove pristaše sa svim što im se našlo pri ruci. Prvi izvještaji govore o velikom broju ozlijeđenih, a strani mediji govore kako se na ulicama nalaze i mrtve osobe. Medicinska pomoć sporo dolazi od ozlijeđenih. Na ulicama se vide i požari.

Vojska je tenkovima stala između dviju strana, a pokušava sve kako bi se smirili sukobi. Kako bi smirila sukobljene strane, vojska je počela koristiti vodene topove. Inače, vojska se drži svog ranijeg stava i ne puca na prosvjednike. Ipak, uslijed velikih sukoba ispaljeno je nekoliko pucnjeva u zrak, donosi CNN. S druge strane mediji javljaju kako na ulicama Kaira nema policije.

Novinari CNN-a kažu kako prizori na ulicama Kaira podsjećaju na film 'Ben Hur'. Prosvjednici su Mubarakove ljude skidali s konja i deva, a sukob se vodi drvenim i željeznim palicama, kamenjima i bilo čime što se prosvjednicima nađe pod rukom.

>> Prosvjednici i dalje na glavnom trgu u Kairu

Također, egipatski parlament prekinuo je zasjedanje dok se ne provjere rezultati nedavnih parlamentarnih izbora u zemlji. Te izbore su obilježile optužbe za prijevaru i nasilje, a sud u Kairu je odlučio da se u većem broju izbornih jedinica ponište rezultati parlamentarnih izbora održanih 28. studenoga i 5. prosinca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju