Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ''raj na Zemlji''

Vatikanske mračne tajne: O njima se rijetko govori, a pristup najtajanstvenijem mjestu na svijetu strogo je ograničen

Vatikan (Foto: AFP)
Vatikan (Foto: AFP) Foto: Afp
Vatikan je pun mračnih tajni o kojima nitko nikada, ili veoma rijetko govori, a koje otkrivaju da to i nije baš "raj na Zemlji".

Čak i nije tajan, ali definitivno je mračan podatak da Vatikan ima jednu od najviših stopa kriminala na svijetu. Statistički podaci otkrivaju da je svaka osoba u Vatikanu povezana u prosjeku s 1,5 krivičnih djela, po čemu se ova najmanja država na svijetu svrstava u društvo s najvećom stopom kriminala.

Pročitajte i ovo Papa Franjo, Antonio Guterres, Emmanuel Macron Dopuštena zabrana Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD-a, reakcije stižu iz cijelog svijeta: "Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim" Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

Najveći broj kriminalnih djela u Vatikanu odnosi se na džeparenje. Osim toga, tu su još droga i prostitucija. Kod katolika grijeh se poništava ispovijedanjem kod svećenika. Međutim, oprost se ne može dobiti u slučaju da se netko ispovijedi da je sudjelovao u pobačaju ili ubojstvu.

Za svećenike koji naprave neki prijestup zadužen je poseban, specijalno obučen Apostolski sud. Taj se sud redovno sastaje već 830 godina, a njihov je rad tajan kao i kazne koje izriču svećenicima.

Sasvim je izvjesno da žene nikada neće moći biti svećenice. To proističe iz apostolskog pisma koje je izdao papa Ivan Pavao II, 1994. godine, kojeg se svi moraju pridržavati. To isključivo znači da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Isus ustanovio da svećenstvo može biti samo muško.

Egzorcizam kojeg provode pojedini katolički svećenici u državama širom svijeta ima svoja pravila - od dokazivanja da je osoba opsjednuta do samog postupka "istjerivanja vrag". U Vatikan se najčešće upućuju najteži slučajevi, a poznato je, na primjer, da je papa Ivan Pavao II za vrijeme svog pontifikata osobno izvršio nekoliko egzorcizama.

Vatikanski tajni arhiv vjerojatno je jedno od najtajanstvenijih mjesta na svijetu u kojem je smještena povijest Europe i kojoj pristup imaju samo odabrani. Dio arhiva je, kako navodi Reuters, nedostupan čak i papi. Arhivska dokumentacija je smještena u labirintima hodnika, ispod jednog dvorišta u sklopu Vatikanskog muzeja.

Tek 1881. godine je, na primjer, samo dio tog arhiva otvoren istraživačima i znanstvenicima, a dozvolu za pristup godišnje dobije tek oko tisuću ljudi.

Međutim, i oni mogu dobiti na uvid samo dokument za koji su posebno zainteresirani i koji su pisanim putem tražili te ništa više od toga.

Prema nekim tvrdnjama, Vatikan je povezan s mafijom i ta činjenica je iskorištena u filmu "Kum" u kojem je prikazan dogovor dvije strane, koji je na kraju rezultirao ubojstvom pape, piše The Clever.

Krajem rujna 1978., naime, papa Ivan Pavao I je pronađen mrtav u svom krevetu, samo 33 dana nakon što je izabran za vjerskog poglavara. Njegova smrt je šokirala svijet i za sobom ostavila mnoga pitanja bez odgovora. Prema službenoj verziji umro je od zastoja rada srca, ali mnogi vjeruju da je bio žrtva mafije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene