U Rimu je počelo suđenje za malverzacije s novcem vatikanske bolnice za djecu, a u isto vrijeme je objavljeno izvješće o dugogodišnjem fizičkom zlostavljanju dječaka.


U Rimu je počelo suđenje za malverzacije s novcem vatikanske bolnice za djecu. Sredstva su, prema optužnici, iskorištena za luksuznu obnovu stana bivšeg državnog tajnika Bertonea.

Vezani članci Zatočenik, ilustracija Strava u Švedskoj: Žena 30 godina vlastitog sina držala u zatočeništvu, pronađen je u strašnom stanju Milan Bandić Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram, svjedok Đukanović: "Za te poslove nikad nismo dobili novac"

Istodobno je objavljeno nezavisno izvješće o dugogodišnjem fizičkom zlostavljanju stotina dječaka u crkvenom zboru u njemačkom Regens-burgu, gdje je dirigent bio brat pape emeritusa Benedikta XVI.

Najmanje 547 dječaka, članova znamenitog crkvenog zbora u njemačkom Regensburgu, desetljećima je bilo fizički zlostavljano, a 67 i silovano. Zastrašujuće je to izvješće odvjetnika Ulricha Webera, kojega je prije dvije godine tamošnja nadbiskupija ovlastila da provede istragu nakon što su se pojavile optužbe.

"Žrtve predškolske dobi koje su bile u zboru u Regensburgu opisale su tu instituciju kao zatvor, kao pakao i kao koncentracijski logor. Mnogi od njih kažu kako im je to bilo najgore vrijeme u životu, obilježeno nasiljem, strahom i osjećajem nemoći" kaže odvjetnik Ulrich Weber.

U izvješću je navedeno 50-ak članova crkve koji su sudjelovali u zlostavljanjima. Spominje se i dugogodišnji dirigent Georg Ratzinger, brat pape emeritusa Benedikta XVI. U prošlosti je i sam rekao da je znao pljusnuti dječake. Prema izvješću on nije imao veze sa silovanjima, već samo s fizičkim zlostavljanjem.

"Dirigenta treba kriviti zato što je zatvarao oči i nije ništa učinio iako je znao" smatra Weber.

Drugi skandal s kojim se Vatikan mora nositi vezan je uz pronevjeru novca dječje bolnice Bambino Gesu. Počelo je suđenje njezinim bivšim čelnicima, optuženi su da su isplatili više od 420 tisuća eura iz bolničke zaklade za renoviranje luksuznog stana bivšeg vatikanskog državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

"Što se suda tiče, ovo je bila pronevjera, novac vatikanske bolnice neopravdano je iskorišten. Ovo je jasan primjer čišćenja kakvo papa Franjo želi napraviti" prenosi Nicole Winfield, dopisnica novinske agencije AP iz Rima.

Obrana je na prvom saslušanju tvrdila da Vatikanski sud nije nadležan za to što se događalo u bolničkoj zakladi, jer je ona na teritoriju Italije. No, sud je odlučio da proces ide dalje i odredio novo saslušanje u rujnu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr