Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki rekao je u subotu da je Iranu potrebno 10 do 15 nuklearnih elektrana za proizvodnju struje, sugerirajući time da će službeni Teheran nastaviti s razvojem nuklearne tehnologije unatoč prijetnjama Zapada koji sumnja da Iranci žele razviti nuklearno oružje.


'Potrebno nam je 10 do 15 nuklearnih elektrana kako bismo proizvodili struju u našoj zemlji', rekao je Motaki. Motaki je na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu ponovio svoje protivljenje UN-ovu prijedlogu sporazuma o isporuci nuklearnog goriva Iranu u zamjenu za odustajanje od nuklearnih ambicija. 'Mislim da bismo jednostavno mogli odustati (od tog sporazuma) i predložiti nešto umjerenije, neki srednji put ... Iran je to napravio', rekao je Motaki.

>> 'IAEA je donijela nezakonitu deklaraciju protiv Iranaca'

Vezani članci Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu Zhang Jun Kineski veleposlanik u UN-u: "SAD je prekršio temeljne norme ubojstvom Sulejmanija"

Iran je predložio promjene u tom sporazumu prema kojemu bi slao u inozemstvo na daljnju preradu većinu svog nisko obogaćena urana, a u zamjenu bi dobio gorivo za svoj medicinski istraživački reaktor. Iran je peti po veličini izvoznik nafte u svijetu, a tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen proizvodnji struje kako bi mogao izvoziti više nafte i plina. Zapad vjeruje da Teheran želi razviti nuklearno oružje. (Hina)