Andrej Plenković i Vladimir Putin (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL//AFP)
Andrej Plenković i Vladimir Putin (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL//AFP)

"Ovo pitanje smatramo zatvorenim. Pozivamo Zagreb da se umjesto besperspektivnim prijedlozima pozabavi vlastitim kroničnim unutarnjim problemima, koji se odnose na prava Srba i ostalih nacionalnih manjima."


Rusko Ministarsvo vanjskih poslova danas je na svojim web-stranicama objavilo reagiranje na prijedlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, iznesen tijekom posjeta Ukrajini, kako će Hrvatska pomoći svojim iskustvima u mirnoj reintegraciji, što bi se moglo primijeniti na područja Donjecka i Luganska.

Ističu kako je taj prijedlog razlog za zabrintost, jer bi nova paralelna struktura odvratila vlasti u Kijevu da u potpunosti provede obveze iz sporazuma u Minsku. Kritiziraju i kompetencije Hrvatske da nudi pomoć u mirnoj reintegraciji, jer je, navode, tijekom Domovinskog rata iz Hrvatske prisilno iseljeno oko 250 tisuća Srba

"Uvjereni smo da savjeti stranih 'konzultanata' mogu stvoriti opasne iluzije u Kijevu i svakako neće pomoći da se ojača sigurnost u jugoistočnoj Ukrajini. (...) Željeli bismo još jednom podsjetiti kako je ujedinjenje Rusije s Krimom bilo legitimno i slobodna volja tamošnjih stanovnika. Ovo pitanje smatramo zatvorenim. Pozivamo Zagreb da se umjesto besperspektivnim prijedlozima pozabavi vlastitim kroničnim unutarnjim problemima, koji se odnose na prava Srba i ostalih nacionalnih manjina."