Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici je rekao u četvrtak da Katalonija, ako proglasi neovisnost i odvoji se od Španjolske, neće biti članica Europske unije.


Kada je u emisiji na kanalu LCP-franceinfo na pitanje hoće li Bruxelles priznati ili ne Kataloniju ako objavi neovisnost, bivši francuski ministar odgovorio je da su u tome "stvari dosta jasne te ako Katalonija proglasi nezavisnost, neće biti članicom Europske unije".

"Rješenje nije u konfrontaciji. Samo se u dijalogu nalazi izlaz", istaknuo je.

"Europskoj uniji poznata je samo država članica Španjolska. Ali razgovaramo o fikciji jer u stvarnosti ne postoji katalonska neovisnost", dodao je.

Bivši je socijalistički ministar odnose Madrida i Barcelone nazvao "bolnim problemom" koji trebaju riješiti Španjolci. "Ni u Bruxellesu, ni u Parizu, ni drugdje neće se riješiti ta situacija", naglasio je i zalagao se dijalog i smirenje nakon šokantnog nasilja policije u Kataloniji tijekom vikenda.

Dok u Španjolskoj traje najteža kriza nakon povratka demokracije, španjolski Ustavni sud u četvrtak je ponovo pokušao zakočiti nastojanja separatističkih katalonskih čelnika i zabranio zasjedanje regionalnog parlamenta predviđeno u ponedjeljak tijekom kojeg su oni namjeravali proglasiti neovisnost. (Hina)