Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički stav saveznika

Mora otići: Dok je Gadafi u Libiji, neće biti mira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moamer Gadafi ponovno se pojavio u javnosti.

Libijce je pozdravio iz jurećeg automobila, uz pratnju zaglušujućih sirena. Državna televizija tvrdi da se vožnja libijskog čelnika ulicama Tripolija, odigrala za vrijeme zračnih udara NATO-a. Dok se Gadafi pozdravljao sa Libijcima, američki, britanski i francuski lideri zajednički su stav iznijeli u pismu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kome pripada? Već 6 godina 23 milijarde eura čeka svojeg PRAVOG vlasnika Slika nije dostupna Diplomati: Zakon je besmislen Libija zakonom zabranila Gadafijevim dužnosnicima ulazak u vlast

>> NATO napao spremišta streljiva blizu Tripolija

>> Gadafijeve snage upale u Misratu, osam poginulih

Tvrde da u Libiji neće biti mira dok je Gadafi na vlasti. Istakli su kako NATO i njegovi partneri moraju učiniti sve da zaštite civile te da libijskog diktatora primore da odstupi s čela države, piše BBC. 'Dopustiti mu da još ostane na vlasti, bila bi izdaja za narod Libije', stoji u zajedničkom pismu.

'Nezamislivo je da netko tko je želio poubijati vlastiti narod može igrati ulogu uz parlamentu njihove nove vlade', navodi se u izjavi koji su potpisali američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Reakcija Gadafijeve strane brzo je uslijedila kad je Gadafijeva kći Aisha na skupu u Tripoliju rekla bi njezin odlazak bio uvreda za libijski narod. 'Govoriti o odlasku Gadafija je uvreda za sve Libijce, budući da Gadafi nije u Libiji već u srcima svih Libijaca', rekla je Gadafijeva kći u govoru emitiranom na Libijskoj televiziji.

Libijski pobunjenici istodobno su pozvali saveznike da pojačaju napade na Gadafijeve snage koje, kako tvrde pobunjenici, raketama napadaju Misratu, treći po veličini libijski grad i jedini na zapadu zemlje koji nije u rukama režimskih snaga. Pobunjenici navode da je na Misratu palo više od 200 raketa i da je u napadima ubijeno najmanje 23 civila, uglavnom žena i djece.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene