Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlast i oporba za

Moldavija: Zbog prosvjeda ponovno brojenje glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlast i oporba u Moldaviji složili su se da se ponovno prebroje glasovi parlamentarnih izbora pošto su zbog pobjede komunista izbili veliki neredi, javila je agencija France Presse.

'Ručno će se morati ponovno prebrojiti glasovi što će trajati najmanje deset dana. Sve ovisi o tehničkim uvjetima. Takve odredbe nisu određene zakonom', izjavio je dužnosnik Središnjeg izbornog povjerenstva Jurij Čokan, kako prenosi AFP. Vlast, koja je u rukama komunista od 2001., i oporba slažu se o novom brojenju glasova, potvrdio je i čelnik oporbe Vlad Filat.

Pročitajte i ovo Udar drona u Pridnjestrovlju Meki trbuh Europe VIDEO Dronom napadnut helikopter u proruskoj odmetnutoj regiji: "Riječ je o provokaciji, oni planiraju još puno gore stvari" Biračko mjesto Biračka mjesta Upućena prosvjedna nota ruskome veleposlaniku u Moldaviji: "Rusija ovime potkopava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje"

>> Moldavija: Prosvjednici upali u parlament i ured predsjednika

Na moldavskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju pobijedila je Komunistička stranka Moldavije, osvojivši gotovo 50 posto glasova i tako osiguravši apsolutnu većinu u parlamentu, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo. Jedna je djevojka poginula, a Najmanje 30 ljudi je ozlijeđeno u Moldaviji u utorak kad su prosvjednici nezadovoljni pobjedom komunista upali u predsjedničku rezidenciju i zgradu parlamenta, javljaju svjetski mediji.

Ban Ki-moon zabrinut stanjem u Moldaviji

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izrazio zabrinutost zbog žestokih prosvjeda u Moldaviji koji su izbili nakon proglašenja pobjede komunista na parlamentarnim izborima održanim 5. travnja, prenose agencije. 'Glavni tajnik zabrinut je zbog žestokih prosvjeda u Moldaviji i uvjeren da se razmirice nastale zbog izbornih rezultata trebaju prevladati mirnim načinom. Poziva sve strane da se suzdrže od nasilja te da se u zemlji ponovno uspostavi mir', stoji u priopćenju.

Moldavija će 'čvrsto braniti državnu cjelovitost' od prosvjednika - 'fašista koji pokušavaju izvesti državni udar', izjavio je  predsjednik Vladimir Voronjin. 'Šačica pijanih gnjevnih fašista pokušava izvesti državni udar', rekao je Voronjin u govoru što ga je prenosila televizija. I ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je, u telefonskom razgovoru s Voronjinom, pozvao na 'mirno rješenje' krize u zemlji, izvijestio je službeni Kremlj. 'Predsjednik Medvedev pozvao je na mirno rješenje stanja u Moldaviji što prije, na uspostavu reda i poštovanje ustavnih i izbornih zakona', stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene