Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Otišao je predaleko

'Lisabonski ugovor više se ne može blokirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lisabonski ugovor otišao je predaleko da bi ga se moglo blokirati, rekao je u subotu češki predsjednik Vaclav Klaus, jedini preostali čelnik neke od zemalja članica EU-a koji bi trebao potpisati taj reformski dokument EU-a kako bi on stupio na snagu.

Taj tvrdokorni euroskeptik šokirao je ovoga mjeseca 27-članu Uniju zahtjevajući da se Češku izuzme iz Povelje o temeljnim pravima, koja je dio Lisabonskog ugovora, kako bi se Prag zaštitio od mogućih zahtjeva za odštetom Nijemaca protjeranih iz Češke nakon Drugog svjetskog rata. No, u subotu je Klaus za list Lidove Noviny rekao kako se ugovor, iako mu se on i dalje protivi, ne može zaustaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čelnici EU-a dogovorili Za sigurnost eura: Promijenjen Lisabonski ugovor Slika nije dostupna Pred godinu dana stupio na snagu Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni

'Ne smatram da je Lisabonski ugovor dobar za Europu, za slobodu Europe ili Češke', rekao je Klaus. 'No, vlak je već prebrzo i predaleko otišao da ga nije moguće zaustaviti ili okrenuti u drugom smjeru, bez obzira koliko mi to željeli', dodao je. Klaus smatra da se ugovorom želi stvoriti europska superdržava koja će nacionalnim državama oduzeti suverenitet. Češki predsjednik, prije nego što potpiše ugovor, čeka odluku Ustavnog suda o zahtjevu skupine senatora. Sud će ročište o tome pitanju održati 27. listopada.

'Neću i ne želim čekati britanske izbore'

Klausov ured prošloga je tjedna najavio da će za Češku tražiti izuzeća iz ugovora, poput onih koja su dobile Poljska i Irska. To je izazvalo bojazan da bi takve promjene zahtjevale nove pregovore i procese ratifikacije u zemljama članicama EU-a, što bi bio izuzetno težak zadatak jer je proces usvajanja ugovora završen u ostalih 26 zemalja članica. Klaus je, međutim, u subotu dao do znanja da to nije njegov cilj. 'Nikada nisam rekao kako se moja primjedba mora ratificirati u svim zemljama članicama, ponovno i zajedno s cijelim Lisabonskim ugovorom', rekao je Klaus.

'Slično tomu, nikada nisam rekao da jamstva koja je Europsko vijeće dalo Irskoj meni ne bi bila dovoljna', dodao je. Češki je predsjednik rekao da, kao i u irskom slučaju, takva jamstva ne bi stupila na snagu sve do ratifikacije sljedećeg ugovora EU-a u zemljama članicama - a to bi trebao biti ugovor o pristupu Hrvatske Uniji. Klaus je također odbacio nagađanja da ugovor ne želi potpisati do izbora u Velikoj Britaniji kako bi oporbeni konzervativci, očekivani pobjednici izbora, raspisali referendum i odbacili Lisabonski ugovor.

>> Kaczynski u nedjelju ipak neće potpisati Lisabonski ugovor?

'Neću i ne želim čekati britanske izbore ... jer bi u tom slučaju oni trebali biti održani idućih dana ili tjedana', rekao je. Klausovi zahtjevi glasno su odjeknuli među biračima u Češkoj, u kojoj još uvijek postoje određena uznemirenost zbog posljedica protjerivanja tri milijuna sudetskih Nijemaca. Ovotjedne ankete pokazuju da 65 posto Čeha podupire Klausa zbog straha da bi zakoni o protjerivanju Nijemaca mogli biti zaobiđeni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene