Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset puta jača

Moguća erupcija većeg i razornijeg vulkana Katla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandski vulkan Katla, mnogo veći i razorniji od Eyjafjallajokulla, mogao bi također ubrzo eruptirati. Posljedice za svijet tada bi bile mnogo teže.

Olafur Grimsson, predsjednik Islanda, upozorio je da bi drugi 'mnogo veći' vulkan u toj zemlji mogao eruptirati i tako prouzročiti još veći kaos. Predsjednik se boji da bi drugi vulkan Katla, ako eruptira, mogao imati razorne posljedice i to širom svijeta, prenosi britanski Mirror. 'Katla je mnogo veća i obično eruptira jednom u stoljeću. Nalazi se istočno od manjeg Eyjafjallajokull vulkana, koji je u zrak izbacio pepeo. Njegova erupcija je u prošlosti naknadno potaknula erupciju Katla vulkana', rekao je Grimsson. ' Mi imamo planove u slučaju nužde. Mislim da je vrijeme da se počnu pripremati također i europske vlasti kao i čelnici zračnih luka', dodao je.

Katla nije eruptirala od 1918. godine. U sve tri povijesne erupcije Eyjafjallajokulla i to 920., 1612. I 1821. godine, ubrzo je uslijedila i erupcija Katle. 'Erupcija koju sada pratimo je toliko mala u odnosu na onu koja nas očekuje, ako Katla eruptira', rekao je Jay Miller, znanstvenik koji se bavi vulkanima na Sveučilištu Texas A&M. Iako je vulkane puno lakše predvidjeti, nego na primjer potrese, događaji zadnjih dana pokazuju da znanost koja se bavi njima još uvijek ne može biti dovoljno sigurna u svoja predviđanja, prenosi Washington Post. Znanstvenici se većinom oslanjaju na minuli rad kako bi predvidjeli moguće erupcije u budućnosti.

Nitko ne zna koliko će materijala biti izbačeno iz vulkana ili kako visoko u atmosferu će otići. 'Znanost koja se bavi vulkanskim pepelom još uvijek je dosta ograničena', rekao je Gary Hufford, znanstvenik iz američkog Vremenskog zavoda. Posljednja erupcija vulkana Eyjafjallajoekull 1821. godine trajala je oko 13 mjeseci, javlja AP. Zbog toga nije poznato kada bi točno mogla završiti ovogodišnja, a nove erupcije mogle bi se događati stalno iznova. Prema predviđanjima znanstvenika, erupcija Katle mogla bi biti još deset puta jača. Ta dva vulkana međusobno su povezana kanalima magme. Katla se nalazi ispod Myrdalsjokull ledenjaka, debelog oko 450 metara. 'Katla u utorak nije pokazala nikakve znakove moguće erupcije', rekli su znanstvenici koji prate njenu seizmičku aktivnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene