Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Boliviji

FOTO/VIDEO Maskirani vojnici upali u predsjedničku palaču, tenkovi na trgu: Propao puč u zemlji na krovu svijeta?

Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 6
Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 6 Afp
Aktualno Galerija Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 10 Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 10 Foto: Afp Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 9 Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 9 Foto: Afp Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 8 Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 8 Foto: Afp Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 7 Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 7 Foto: Afp +5 Mobilizacija bolivijske vojske u La Pazu: Strahuje se od puča - 6 Galerija 1/10 >>
Boliviju već mjesecima trese ekonomska kriza i zbog toga su izbili prosvjedi.

Bolivijski predsjednik Luis Arce u srijedu je osudio "neregularnu mobilizaciju" dijela vojnih jedinica u La Pazu, a bivši čelnik Evo Morales optužio je najvišeg generala da priprema vojni udar.

Teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se na gradskom trgu Plazi Murillo, prema video snimkama podijeljenim na društvenim mrežama, dok je svjedok Reutersa vidio kako oklopno vozilo ulazi u prostor predsjedničke palače, koja se nalazi na trgu, i vojnike kako ulaze unutra. 

General Juan Jose Zuniga se obratio novinarima na trgu uoči napada na nacionalnu palaču.

"Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku", rekao je u uniformi, okružen vojnicima, inzistirajući na tome da akciju koja je poduzeta podržava javnost.

"Trojica načelnika oružanih snaga došli su da izraze našu uznemirenosti. Bit će novi kabinet ministara, sigurno je da će se stvari promijeniti, no naša zemlja ne može dalje nastaviti ovako", rekao je Zuniga lokalnoj TV postaji.

Pročitajte i ovo Kurti i Vučić Kosovo i Srbija Dijalog završio bez susreta: "Neće čovjek da me vidi"

Pročitajte i ovo Grom U Srbiji Snažno nevrijeme pogodilo susjedstvo: Čovjek poginuo u udaru groma

Morales, koji se javno rastao od Arcea iako obojica pripadaju istom socijalističkom pokretu, najavio je mobilizaciju svojih pristaša kako bi podupro demokraciju.

Optužio je Zunigu da pokušava organizirati vojni udar te je najavio opću obustavu rada i pozvao na blokadu prometnica.

Morales je rekao da neće "dopustiti da oružane snage naruše demokraciju i zastraše ljude”.

Neđšto kasnije, Arce je proglasio nove čelnike vojske, mornarice i zrakoplovstva. Rekao je da su trupe koje su se pobunile protiv njega ‘zaprljale uniformu vojske‘ i obećao da će se poštivati ​​demokracija.

"Naređujem svima koji su mobilizirani da se vrate u svoje jedinice", rekao je novoimenovani zapovjednik vojske José Wilson Sánchez, a oni su ga poslušali. TV kamere su zabilježile povlačenje oklopnih vozila i čini se da Zuniga nije uspio, piše Associated Press.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene