Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javili se suborci

Mnogi su izgubili živote tragajući za njim: 'Bowe Bergdahl nije heroj već dezerter'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osjećaj ponosa kojeg su pokazali djelatnici Obamine administracije nakon puštanja na slobodu vojnika Bowea Bergdahla, ne dijele mnogi koji su u Afganistanu bili s njim u borbi. Prvenstveno su to veterani i vojnici koji ga optužuju da je dezerter čiji je sebični čin stajao života mnoge puno bolje ljude.

'Razbjesnio sam se tada kad je navodno zarobljen, kao i sad kad je kao oslobođen' izjavio je bivši narednik Matt Vierkant, član Bergdahlaovog voda u periodu kad je ovaj nestao, 30. lipnja 2009. godine.

'Bowe Bergdahl je dezertirao tijekom rata u Afganistanu, a njegovi kolege Amerikanci izgubili su živote tijekom potrage za njim'.

Vierkant tvrdi kako Bergdahl mora ne samo priznati javnosti svoj čin već se i suočiti sa suđenjem na vojnom sudu zbog dezerterstva.

Službe američke administracije još uvijek nisu reagirale na ovu tvrdnju.

Pročitajte i ovo Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje" Akcija ukrajinske vojske Vješti padobranac VIDEO Ukrajinci slave novog heroja: Pogledajte kako je u jednom napadu uništio četiri ruska oklopnjaka

Bergdahlov bivši kolega Greg Leatherman nada se kako će se ovaj povratnik brzo oporaviti.

'Drago mi je što se sigurno vratio. Nadam se da će se uspješno prilagoditi životu na slobodi te da će se o svemu što prije provesti istraga.'

Na slobodu pušten američki vojnik koji je u Afganistanu bio zatočen 5 godina

A okolnosti njegova nestanka obavijene su mnogim pitanjima. Posebno je zanimljivo pitanje kako su ga talibani uopće uspjeli zarobiti. Dok jedni tvrde da je jednostavno otišao s namjerom dezertiranje, drugi su uvjereni kako je zarobljen tijekom obavljanja nužde - na zahodu.



Prema informacijama iz prve ruke - vojnika iz njegova voda, Bergdahl je na dan nestanka bio na stražarskom mjestu. U jednom trenutku je odbacio oružje i samo odšetao dalje, ne noseći ništa drugo osim kompasa, noža, vode, digitalne kamere i dnevnika.

Čak je šest vojnika ubijeno tijekom potrage za njim.

Vojnici koji su bili njegovi prijatelji morali su potpisati dokument u kojem tvrde kako nikome neće pričati o načinu na koji je Bergdahl nestao, kao ni o potezima koji su učinjeni kako bi se uhvatio.
Mnogi od njegovih suboraca objavljuju na društvenim mrežama poruke poput 'Bowe Bergdahl nije heroj', i uz njih objavljuju svoju verziju događaja.

Ovaj američki vojnik oslobođen u Afganistanu prebačen je u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, nakon što je pušten na slobodu u zamjenu za oslobađanje petorice talibana iz zatvora Guantanamo na Kubi.

Nakon tretmana u Njemačkoj Bowe Bergdahl bit će prebačen u vojnu bolnicu u mjestu San Antonio u Teksasu, ali američki dužnosnici nisu objavili kada se očekuje njegov povratak u SAD.

Podsjećamo, Bergdahl je predan u subotu američkim snagama, a talibani su rekli da su ga oslobodili u blizini granice s Pakistanom u istočnom Afganistanu.

Njegovi su roditelji na novinskoj konferenciji u Boiseu, Idaho, kazali da su svjesni da je pred njihovim sinom dug oporavak, usporedivši ga s roniocem koji se polako treba vraćati na površinu.

Bob i Jani Bergdahl kazali su da jedva čekaju sina, te da još uvijek s njim nisu razgovarali.

Vodnik Bergdahl uhićen je 30. lipnja 2009. u Afganistanu, a talibani su objavili nekoliko video snimaka kojima su dokazivali da je živ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene