Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodnik Bowe Bergdahl

Na slobodu pušten američki vojnik koji je u Afganistanu bio zatočen 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su objavile u subotu da je oslobođen jedan američki zatvorenik koji je bio zatočen u Afganistanu pet godina, u zamjenu za prebacivanje petorice zatvorenika iz Guantanama u Katar.

U priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame navodi se da je američki narod sretan što će uskoro dočekati vodnika Bowe Bergdahla, kojeg su talibani pet godina držali u zatočeništvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

U priopćenju se također ističe zahvalost emiru Katara koji je pomogao u oslobađanju američkog vojnika.

VIDEO: Talibani objavili video snimku američkog vojnika

Američki ministar obrane Chuck Hagel je nekoliko minuta kasnije objavio da će petorica zatvorenika iz Guantanama uskoro biti oslobođena. Čelnik Pentagona je objasnio da je informirao Kongres o odluci prebacivanja petorice zatvorenika iz Guantanama u Katar i nije izrijekom utvrdio izravnu vezu između ta dva istovremeno objavljena događaja.

Američki državni tajnik John Kerry u priopćenju je zahvalio katarskoj vladi i posebice emiru šeiku Tamim Ben Hamad Al Thaniju na njegovoj ulozi u povratku vodnika Bergdahala u domovinu.

Vodnik Bergdahl uhićen je 30. lipnja 2009. u Afganistanu, a talibani su objavili nekoliko video snimaka kojima su dokazivali da je živ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene