Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUMORNA PROGNOZA

MMF nema dobre vijesti: Upozorio što bi se moglo dogoditi ako potraje visoka inflacija, Europa je posebno na udaru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izgledi za svjetsko gospodarstvo danas su još sumorniji no što su bili u listopadu, posebno u Europi, upozorio je u nedjelju Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pogoršanje u MMF-u pripisuju postroženoj monetarnoj politici kojom središnje banke pokušavaju obuzdati tvrdokorno visoku inflaciju, slabašnom rastu u Kini, kontinuiranim poremećajima u nabavi i nesigurnoj opskrbi hranom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Međunarodni zajmodavac u listopadu je blago snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u 2023., s 2,9 na 2,7 posto.

Pokazatelji potvrđuju da su izgledi sumorniji, posebno u Europi, objavio je MMF na blogu uoči samita čelnika skupine G20 u Indoneziji.

Indeksi menadžera nabave koji mjere aktivnost u industriji i uslužnom sektoru signaliziraju slabost u većini velikih gospodarstava u sastavu G20. Aktivnost klizi prema negativnom području, a inflacija je i dalje visoka, ističu u MMF-u.

Zaoštravanje energetske krize u Europi ozbiljno bi naškodilo rastu i dodatno bi potaknulo rast cijena, a ako razdoblje visoke inflacije potraje, središnje banke mogle bi podići kamatne stope više no što se očekuje, a uvjeti za financiranje mogli bi biti postroženi.

Pročitajte i ovo Ekonomska prognoza Europske komisije - 1 RAST OD 6 POSTO Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

Pročitajte i ovo Novac: Ilustracija - 1 PROCJENE EKONOMISTA Što nas očekuje? MMF objavio prognozu gospodarskog rasta i stope inflacije u Hrvatskoj

To pak donosi veći rizik dužničke krize za ranjiva gospodarstva, upozoravaju u MMF-u.

Tim rizicima pridružuju se i fragmentacija globalnoga gospodarstva i vremenske nepogode, zaključuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene