Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplatili mu zaostale mirovine

Mladićeva obrana stajat će najmanje 2,5 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana Ratka Mladića pred Haaškim sudom stajat će najmanje 2,5 milijuna eura, piše Press, a beogradske Novosti javljaju kako bi se Mladićevu timu trebao pridružiti i profesor prava Aleksandar Mezjajev, najveći ruski ekspert za Haaški sud.

'Još ništa ne mogu potvrditi jer nije službeno odlučeno. Pričekajmo konačnu odluku', izjavio je Mezjajev  koji je bio u odboru za obranu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Ako se pak Ratko Mladić odluči za odvjetnika sa službene liste, samo iz budžeta suda trebalo bi biti potrošeno oko 2.000.000 eura, piše Press. No, vrlo vjerojatno će biti neophodno još pola milijuna eura, tvrde haaški odvjetnici.

Pravni stručnjaci i odvjetnici koji su branili optuženike u Haagu kažu kako će novac za proces biti osiguran iz budžeta suda i drugih izvora i ističu da će točan iznos ovisiti o tome koliko će članova imati Mladićev odvjetnički tim i koliko će njihovih suradnika biti angažirano na terenu.

Isplatili mu zaostale mirovine

Miloš Šaljić, odvjetnik obitelji Mladić, tvrdi da su još uvijek u tijeku razgovori o tome tko bi mogao biti u timu obrane Ratka Mladića, ali da za sada još uvijek ne može govoriti o imenima. Nije želio govoriti ni o načinima financiranja Mladićeve obrane. Šaljić je kazao i kako je Srbija Mladiću uplatila zaostale mirovine koje nisu isplaćivane od prosinca 2005. godine.

Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine koji već godinama zastupa optuženike pred Haaškim sudom, kazao je za Press da bi na Mladićevu odbranu, ako se on odluči za odvjetnika sa službenog popisa, samo iz budžeta suda trebalo biti potrošeno blizu 2 milijuna eura. 'U ovako složenim predmetima obrana odmah dobija 340.000 eura. Tijekom suđenja za troškove branitelja i dvojice njegovih suradnika izdvaja se 28.000 eura mjesečno, a za troškove pomoćnog osoblja 15.000 eura. Očekujem da će ovo suđenje potrajati najmanje 30 mjeseci, što znači da bi za ovaj dio troškova bilo izdvojeno 1,2 milijuna eura', naveo je Stojanović i dodao da Haaški sud plaća i dnevnice i smještaj. 'Za branitelja i pomoćnika izdvaja se 175 eura na dan i imaju pravo na taj iznos 22 dana u mjesecu. Za 30 mjeseci za to bi bilo potrošeno oko 240.000 eura'. 

No, ako Mladić odluči da ga brane odvjetnici koji nisu na službenoj listi, morat će preuzeti i financiranje cijele obrane. 'Također, sve dodatne troškove osim onih koje plaća Haaški sud morat će financirati sam Mladić', kazao je Stojanović za Press.

Mladićeva obrana će vjerovatno biti financirana i iz Fonda za pomoć osumnjičenima i optuženima za ratne zločine. Vlada Republike Srpske je najavila da će u taj fond uplatiti 100.000 maraka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene