Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštićeni svjedok

'Mladić htio prodati snimku ulaska u Srebrenicu za 50.000 maraka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštićeni svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću je rekao da je čuo kako je Ratko Mladić želio unovčiti ekskluzivne snimke ulaska VRS-a u Srebrenicu za 50.000 maraka.

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je 1994. i 1995. godine sudjelovao u prisluškivanju razgovora koje su vodili optuženi i drugi politički i vojni lideri bosanskih Srba, prenosi BIRN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još u bolnici ICTY: Mladić nije kolabirao, to su izmišljotine Slika nije dostupna Ili odbaciti optužnicu Mladićeva obrana traži popis svih žrtava

Tužiteljica Carolyn Edgerton je tijekom svjedočenja zaštićenog svjedoka KDŽ-357 u spis uvela više prijepisa presretenih razgovora koje su tadašnji predsjednik Republike Srpske i njegovi suradnici vodili u vrijeme i poslije zauzimanja Srebrenice, od 11. od 18. jula 1995. godine. Nakon što je svjedok potvrdio autentičnost prijepisa tih razgovora, njihov sadržaj nije razmatran u sudnici. Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka, koje su snage pod njegovom kontrolom strijeljale poslije zauzimanja Srebrenice.

>> Karadžić: Ne bi žrtvovao mir za neovisnost Republike Srpske

Među transkriptima koji su uvedeni u dokaze su i razgovor u kojem 11. srpnja 1995. tadašnji pomoćnik zapovjednika VRS-a, general Milan Gvero, obavještava Karadžića o ‘srpskoj zastavi” u Srebrenici. U spis je uveden i prijepis razgovora zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića sa dežurnim časnikom u Glavnom štabu te vojske, vođen 16. srpnja 1995. godine.

'Mladić želio prodati snimku'

Unakrsno ispitujući svjedoka Karadžić je pokušao dokazati da je ‘predsjednik' s kojim je general Gvero razgovarao mogao biti i ‘predsjednik vlade, općine ili komisije'. ‘U tako važnom trenutku, teško da bi Gvero pozvao predsjednika općine da mu govori o srpskoj zastavi i ‘srpskom srebru’. Zaključili smo da je vama javljao važnu vijest', odgovorio je KDŽ-357. Gvero je nepravomoćnom presudom Haškog suda osuđen na pet godina zatvora.

Svjedok je više puta ponovio da su razgovori snimani i prepisivani onako kako su se odvijali i da ništa nije dodavano niti oduzimano. U jednom od prisluškivanih razgovora KDŽ-357 je, kako je izjavio, čuo da je ‘Mladić želio unovčiti ekskluzivne snimke ulaska VRS-a u Srebrenicu' tako što bi ih prodao stranoj televiziji ‘za 50.000 maraka'. Ratko Mladić čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

'Preko radio stanica lažno se predstavljali i Bošnjake navodili na minska polja'

Na pitanje optuženog da li bi mogao pronaći taj transkript, svjedok je kazao da ne zna. ‘Mi smo to čuli i, koliko se sjećam, zapisali', dodao je svjedok. KDŽ-357 posvjedočio je da su tijekom srebreničke krize srpski vojnici preko radio stanica lažno predstavljali kao bošnjački i ‘obmanjivali' Bošnjake iz kolone koja se šumom probijala ka Tuzli, navodeći ih u zasjede i na minska polja.

Upitan kako je utvrdio da su to bili Srbi, a ne Bošnjaci, svjedok je kazao da je sa suradnicima to ‘uspio razlučiti' i da su na to pokušavali upozoriti Bošnjake u koloni. Poslije okončanja iskaza KDŽ-357, suđenje je nastavljeno iza zatvorenih vrata iskazom zaštićenog svjedoka KDŽ-145.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene