Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosanski Hrvat Mladen Naletilić, osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima na području Mostara u Bosni i Hercegovini od travnja 1993. do siječnja 1994., prebačen je na izdržavanje kazne u zatvor u Italiji, priopćio je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.


Naletilić, poznat i po nadimku Tuta, bio je osnivač i zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne, vojne jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a 31. ožujka 2003. proglašen je krivim za progone, protuzakoniti rad, mučenje, hotimično nanošenje velikih patnji ili teških ozljeda tijela ili zdravlja, protuzakonito preseljenje civila, bezobzirno razaranje i pljačkanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Kad bande slave rođendane: Cijeli zatvor uživao u 'tortama od kokaina' Slika nije dostupna Lepoglavski napadač na Pukanićeva atentatora optužen za pokušaj ubojstva

Raspravno je vijeće, između ostalog, zaključilo da je Naletilić više puta bio odgovoran za mučenje, okrutnost i namjerno nanošenje velikih patnji bosanskim Muslimanima u Doljanima, u Duhanskom institutu u Mostaru i u zatočeničkom centru Heliodromu.

Prema ICTY-jevu priopćenju, osobno je sudjelovao u prisilnom preseljenju oko 400 Muslimana iz sela Sovića i Doljana, nakon čega je naredio da se spale sve muslimanske kuće. Osim toga, ratne zarobljenike tjerao je na prisilni rad u blizini svoje vile.

Naletilić je osuđen na 20 godina zatvora. Suoptuženik u tome predmetu, Vinko Martinović, osuđen je na 18 godina zatvora. Žalbeno je vijeće 3. svibnja 2006. potvrdilo Naletilićevu kaznu.