Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda generalima

'Ovo je karikatura od presude, a iza svega stoji Velika Britanija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjesničar Mladen Ančić očekivao je osuđujuću presudu, a u ključnu ulogu u svemu, smatra, igra Velika Britanija.

Ova presuda, ocijenio je, ne definira našu povijest i ne mijenja ništa u našoj percepciji Domovinskog rata jer, kako je rekao, znamo što se dogodilo. U tom smislu, po njemu, presuda je beznačajna. 'Ovo je karikatura od presude i karikatura od prava', rekao je Ančić i podsjetio na jučerašnje riječi mađarskog premijera Viktora Orbana koji je, kako je rekao, izjavio da postoji sila koja sprečava ulazak Hrvatske u EU, no nije rekao koja je to sila, ali je podsjetio da je prije 10-ak dana to izjavila i Doris Pack.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Provjereno, večeras u 22:15! Kome će sutra izreći presudu: Generalima ili Hrvatskoj?

>> 'Zna li Haag da je Gotovina ranjenog suborca nosio na rukama?'

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

'Ja nemam ograda, to je jasno, to je Velika Britanija. Nema dvojbi oko toga i ova presuda je dio toga, ona je dio 10-godišnjeg nastojanja Velike Britanije da drži Hrvatsku naputu u EU i da pričeka Srbiju', rekao je Ančić.

Ančić je i prije izricanja očekivao osuđujuću presudu. 'Ono što će biti u presudi nema veze s realnim zbivanjima u Domovinskom ratu,  haaška presuda ima funkciju u drugom kontekstu i veže se za svakodnevicu', rekao je Ančić prije izricanja presude.

'Haaški sud uglavnom donosi osuđujuće presude, jedna ili dvije su dosad bile oslobađajuće. Mislim da Vlada nije učinila dovoljno te da je mogla učiniti puno više, no nije na meni da govorim o tome', ističe povjesničar.

>> UŽIVO: Mnoštvo branitelja i građana čekaju presudu generalima

>> Uoči presude: Markov trg pod 'opsadnim stanjem'

'Logika zločinačkog pothvata je puna nelogičnih rupa zbog kojih ja mogu predmnijevati da je general Gotovina donio odluku da se ne preda ovom sudu. Uvjerljiva mi je pretpostavka da je general Gotovina sam shvatio da je žrtveno janje. To vam je situacija da vas kao jarca zavežu za kolac i kažu da će vam sad doći vuk pa vi vidite što ćete s njim', ističe Ančić.

'To se vidi iz jednog očitog primjera, general Gotovina je bio zapovjednik južnog sektora, general Stipetić sjevernog. U zločinačkom pothvatu 'sudjeluje' general Gotovina, a ne general Stipetić. Razumnom čovjeku je to dovoljno da zaključi da nešto nije u redu. Ne morate biti pravni ekspert', poručuje Ančić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene