Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje

Bugarska, Srbija i Rumunjska spremne zatvoriti granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naše tri zemlje su spremne, ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice, ne dopustiti da one postanu tampon zona, rekao je novinarima bugarski premijer Bojko Borisov.

Bugarska, Srbija i Rumunjska kazale su u subotu da će zatvoriti svoje granice ako Njemačka ili neka druga zemlja učini isto kako bi zaustavila izbjeglice, te su upozorile da neće dopustiti da balkanska regija postane tampon zona.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Milanović u Bruxellesu: 'Došao sam razgovarati, a ne prihvatiti zaključke koji ne vode nikamo'

Bugarski premijer Bojko Borisov najavio je odluku nakon sastanka sa svojim srbijanskim i rumunjskim kolegama u Sofiji, uoči nedjeljnog sastanka dijela čelnika EU-a u Bruxellesu.

"Naše tri zemlje su spremne, ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice, ne dopustiti da one postanu tampon zona. Bit ćemo spremni zatvoriti granice", rekao je Borisov novinarima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju izvanredni sastanak europskih vođa iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, te iz Makedonije i Srbije. Cilj mini-summita je dogovoriti "zajedničke operativne zaključke koji bi mogli biti odmah provedeni".

Dogovor funkcionira: Izbjeglice se kontrolirano usmjerava prema Hrvatskoj, nema naguravanja

Po nacrtu dokumenta koji je u subotu objavio njemački FAZ, europske zemlje trebale bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, a to je jedan u nizu od 16 prijedloga o kojima će se u nedjelju razgovarati.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u subotu je neozbiljnim i potpuno nerealnim nazvao nacrt dokumenta rekavši da u nedjelju u Bruxellesu neće preuzimati nikakve obveze za Hrvatsku.

Milanović je novinarima potvrdio kako je vidio nacrt dokumenta, po kojemu države na 'balkanskoj ruti' više ne bi smjele bez dogovora sa susjedima dopremati izbjeglice i migrante na susjedne granice, no uvjeren je da se takav dokument neće prihvatiti, a od EU očekuje da problem riješi tamo gdje je i nastao, na granici između Turske i Grčke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene