Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da su migranti i izbjeglice "najslabiji i najpotrebitiji" na svijetu, iskoristivši svoje tradicionalno novogodišnje obraćanje da "da glas" tim nesretnim ljudima i da pozove svjetske čelnike da učine više da im pomognu.

Galerija +0 Papa Franjo (Foto: AFP)

Papa je gotovo 40.000 ljudi okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu podsjetio da je izabrao patnje migranata i izbjeglica kao temu Svjetskog dana mira Rimokatoličke Crkve, koji se tradicionalno obilježava 1. siječnja svake godine.

Vezani članci Grkokatolička crkva Nema ulaska u crkvu bez negativnog testa na koronu: "Ne sviđa mi se ova zamisao, ali što da radimo?" Odbačene jedrilice na obali Kalabrije - 1 VIDEO Talijanska obala puna nasukanih luksuznih brodova kojima se prevoze migranti

"Za taj mir, na koji svatko ima pravo, mnogi su spremni riskirati svoje živote putovanjem koje je često dugo i opasno, spremni na napore i patnje."

"Molim vas, nemojmo utrnuti nadu u njihovim srcima, nemojmo ugušiti njihove nade u mir!"

Papa je ranije u homiliji rekao da bi svatko trebao voditi brigu o svojoj duši tako da svaki dan provede neko vrijeme u tišini "kako njegovu slobodu ne bi nagrizla banalnost konzumerizma, vrišteće reklame, bujica praznih riječi i snažni valovi ispraznog brbljanja i galame."

U poruci u studenom pred Svjetski dan mira, Papa je rekao da političari koji raspiruju strah od migranata siju nasilje i rasizam.

Priznao je da prisustvo imigranata može pogoršati postojeće probleme, ali i apelirao da se pronađu praktični načini da ih se prihvati.

"Važno je da svi, građanske institucije, i oni u obrazovanju, socijalnoj skrbi i crkvenim organizacijama, budu odlučni osigurati mirnu budućnost izbjeglicama, migrantima, svima." (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju