Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Najslabiji su i najpotrebitiji"

Papa apelira da se migrantima ne oduzima nadu

Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Papa Franjo (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da su migranti i izbjeglice "najslabiji i najpotrebitiji" na svijetu, iskoristivši svoje tradicionalno novogodišnje obraćanje da "da glas" tim nesretnim ljudima i da pozove svjetske čelnike da učine više da im pomognu.

Papa je gotovo 40.000 ljudi okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu podsjetio da je izabrao patnje migranata i izbjeglica kao temu Svjetskog dana mira Rimokatoličke Crkve, koji se tradicionalno obilježava 1. siječnja svake godine.

Pročitajte i ovo Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi" Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu"

"Za taj mir, na koji svatko ima pravo, mnogi su spremni riskirati svoje živote putovanjem koje je često dugo i opasno, spremni na napore i patnje."

"Molim vas, nemojmo utrnuti nadu u njihovim srcima, nemojmo ugušiti njihove nade u mir!"

Papa je ranije u homiliji rekao da bi svatko trebao voditi brigu o svojoj duši tako da svaki dan provede neko vrijeme u tišini "kako njegovu slobodu ne bi nagrizla banalnost konzumerizma, vrišteće reklame, bujica praznih riječi i snažni valovi ispraznog brbljanja i galame."

U poruci u studenom pred Svjetski dan mira, Papa je rekao da političari koji raspiruju strah od migranata siju nasilje i rasizam.

Priznao je da prisustvo imigranata može pogoršati postojeće probleme, ali i apelirao da se pronađu praktični načini da ih se prihvati.

"Važno je da svi, građanske institucije, i oni u obrazovanju, socijalnoj skrbi i crkvenim organizacijama, budu odlučni osigurati mirnu budućnost izbjeglicama, migrantima, svima." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene