Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell ponovno je potvrđen za tu dužnost u srijedu za novi saziv koji će početi u siječnju jer njegov protukandidat s Floride Rick Scott nije dobio dovoljno glasova.


Stoga politički iskusni 80-godišnji Mitch McConnell iz ruralne savezne države Kentucky ostaje na čelu republikanaca u Gornjem domu, na dužnosti koju obnaša od 2014. godine.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je očuvao velik utjecaj na republikansku stranku i objavio je da će se natjecati ponovno za predsjedničke izbore 2024., okrivio je upravo McConnella za neuspjeh republikanaca na američkim međuizborima 8. studenoga na kojima je izostala njihova uvjerljiva pobjeda najavljivana kao "crveni val".

Trump i McConnell bili su saveznici dok je milijarder bio u Bijeloj kući, no sve se promijenio kada se McConnell distancirao od invazije Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja koji kao ni Trump nisu htjeli priznati da je izgubio izbore.

Prosvjed na Kosovu Ima li kraja napetostima? Na stolu novi prijedlog Bruxellesa za rješenje krize na sjeveru Kosova

"On je uništio izbore", ustvrdio je Trump o McConnellu svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon međuizbora početkom studenog.

Prije izbora McConnell je izrazio zabrinutost jer je smatrao "nekvalitetnima" kandidate za Senat i Zastupnički dom koje je predložio bivši predsjednik.

Mitch McConnell, izabran prvi put u Senat 1984. godine uspješno je prebrodio sve igre u Washingtonu i u srijedu je lako pobijedio Ricka Scotta.

Inauguracija Predsjedništva BiH Konstituirano novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjedateljica pod sankcijama

Također je zaslužan što je uspješno održano glasanje u srijedu unatoč pokušajima senatora ''trumpista'' da odgode glasanje za idući tjedan.

Demokrati su na međuizborima uspjeli očuvati tanku većinu u Senatu jer su uspjeli ugrabiti republikancima mjesto države Pennsylvanije, pa sad imaju 50 mjesta, a republikanci 49.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju