Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitnici za učenike

Ministrica Divjak posjetila jednu od škola koje sudjeluju u pilot-projektu vanjskog vrednovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Divjak posjetila je jednu od 30 škola koje sudjeluju u pilot-projektu vanjskog vrednovanja.

Učenicima je pružena prilika da putem upitnika kažu što im je u školi dobro, a što nije. Postavljeno je 8 kriterija prema kojima će škole biti ocijenjene.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Na jesen će te iste škole vrednovati vanjski ocjenjivači te dati preporuke za poboljšanje. U taj proces sve bi se škole trebale uključiti za dvije godine. Divjak je istaknula da cilj vrednovanja nisu kontrole i rang-liste škola, već da svaka škola uvidi što treba poboljšati.

"Znači da škola preko samovrednovanja, a onda i vanjskog vidi u koji je domenama dobra, što mora, ja ću reći, oglasiti na svojim mrežnim stranicama da bude jasno i roditeljima koji upisuje djecu, a gdje treba više raditi, gdje treba pomoć", objasnila je ministrica.

"To nije niti pedagoški nadzor, niti inspekcijski nadzor. To je jedna potpuno nova kategorija koju u EU pa čak i u svijetu, metoda koja se koristi kako bi škole sve više počele preuzimati autnomiju i odgovornost za tu autonomiju", rekla je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene