Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi val napada

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine: ''Ovo je čin rata. Naši branitelji su spremni odbiti državu agresora''

Rastu tenzije u Ukrajini - 1
Rastu tenzije u Ukrajini - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pristižu reakcije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u četvrtak ujutro. Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine prenosimo u cijelosti.

''Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio je početak novog vala agresije na Ukrajinu. Svrha ruske ofenzivne vojne operacije je uništenje Ukrajinske države, zauzimanje ukrajinskog teritorija silom te uspostavljanje okupacijske kontrole.

Ruska vojska izvršava udare na mirne ukrajinske gradove iz raznih smjerova, uključujući privremeno okupirani teritorija Donbasa i Krima, kao i sjeveroistočne regije.

Ovo je čin rata, napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Povelje Ujedinjenih naroda te temeljnih normi i principa međunarodnog prava. Ukrajina je aktivirala svoje pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom.

Borbeni duh ukrajinske vojske je visok, naši branitelji su spremni odbiti državu agresora i svim svojim snagama će braniti ukrajinsku zemlju. Ukrajina poziva međunarodnu zajednicu da odmah djeluje. Samo ujedinjeni i odlučni koraci mogu zaustaviti agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajinska kriza Sankcije pljušte na sve strane: Pogledajte koje su zemlje i kako reagirale na poteze Rusije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INVAZIJA NA UKRAJINU VIDEO Pogledajte ulazak ruskih vojnih snaga na separatistička područja

Naši partneri moraju odmah aktivirati paket novih sankcija. Također pozivamo prijateljske prijestolnice da nastave jačanje obrambene sposobnosti naše države putem osiguravanja oružja i vojne opreme. Od našeg zajedničkog odgovora sada ovisi ne samo sigurnost ukrajinskih građana već i sigurnost građana diljem Europe i budućnost svjetskog poretka'', zaključili su u priopćenju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene