Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih šest mjeseci

Hrvat u srpskoj vladi: "Sve nas se češće pozitivno uvažava"

Tomislav Žigmanov
Tomislav Žigmanov Foto: Goran Mehkek/Cropix
Predsjednik Demokratskog Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska prava te istaknuo kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji gotovo prestalo, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik Hrvatska riječ.

Tomislav Žigmanov izjavio je da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.

"Kao ministar u Vladi Srbije dobro sam prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje", naveo je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Sbija nastavlja pomagati RS Vučić se sastao s Dodikom: Dodik ne odustaje od starih namjera

Dodao je kako takve ocjene stižu od onih koji su ga izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mu u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija.

Prema njegovu mišljenju, pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji. "Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…" istaknuo je Žigmanov.

Pročitajte i ovo Radman Žigmanov Rješavanje problema Žigmanov o odnosima Hrvatske i Srbije: "Sazrela je svijest da je potrebno surađivati"

Pročitajte i ovo Plenković pronašao novčić u česnici - 2 NA PRIJAMU SNV-A FOTO/VIDEO "Aaa, Milorade, ti si ga dobio": Pogledajte kako je Pupovac pomogao Plenkoviću da pronađe novčić u česnici

Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.

Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene