Ilustracija, arhivska fotografija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Ilustracija, arhivska fotografija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u četvrtak kako je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovo aktivirana te kako je očigledno da se značajno povećava broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe.


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorava na sve veći rizik od ilegalnih migracija u regiji. "Ulazak sve većeg broja migranata je problem za zemlje regije i na tom bi se planu nešto trebalo poduzeti", kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Vezani članci Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Migranti tvrde da su iz Slovenije deportirani u Hrvatsku, a zatim u BiH Davor Božinović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Božinović: ''Hrvatska policija nema potrebe ulaziti u BiH''

Granična policija BiH potkraj 2017. godine objavila je kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz tu zemlju. Dok ih je u 2016. godini bilo tek oko stotinu, u prošloj godini granični su policajci otkrili 735 "ilegalaca".

Mektić je istaknuo kako postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog takvog stanja.

Procijenio je kako je ključni problem u propusnosti granice između Albanije i Crne Gore koju bi trebalo što prije zatvoriti.

"Rješenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke, jer kad (migranti) već uđu na prostor zapadnog Balkana, to postaje ozbiljan problem", kazao je Mektić.

On je ustvrdio kako BiH poštuje sve svoje obveze, ali druge države regije "nekorektno postupaju" jedne prema drugima jer ne poštuju obveze koje proistječu iz potpisanih sporazuma o readmisiji.

Mektić je kazao i kako postoje čvrsti dokazi o postojanju organiziranih kriminalnih skupina koje krijumčare ilegalne migrante preko teritorija BiH dodajući kako policijska i pravosudna tijela poduzimaju odlučne korake s ciljem prekidanja takvih kanala i kažnjavanja trgovaca ljudima.

Najavio je kako se već ovog mjeseca mogu očekivati nova uhićenja zbog takvih kaznenih djela. "Procesuirat ćemo odgovorne, no potrebne su i druge mjere kako bi se presjekla krijumčarska ruta na pravom mjestu", kazao je Mektić ističući kako je najvažnije učinkovito spriječiti dolazak ilegalnih migranata do država zapadnog Balkana. (Hina)