Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raseljeno više od 800 tisuća ljudi

Izrael Americi objavio svoj sljedeći potez: "Implementirali smo mjere radi evakuacije stanovništva"

Izraelska vojska u Rafahu
Izraelska vojska u Rafahu Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / ISRAELI ARMY
Izraelski ministar obrane izjavio je kako Izrael namjerava proširiti napade u Rafahu u želji da istjera Hamas iz njihova "posljednjeg utočišta".

Izrael namjerava proširiti vojnu operaciju u Rafahu, rekao je ministar obrane Yoav Gallant u ponedjeljak savjetniku američkog predsjednika Joea Bidena, koji je upozorio protiv veće akcije u gradu na jugu Pojasa Gaze, koji bi mogao dovesti do masovnih civilnih žrtava.

Izrael opisuje Rafah, grad na granici priobalne enklave s egipatskim Sinajem, kao posljednje utočište islamističkog pokreta Hamas, čije upravljačke i borbene kapacitete nastoji onemogućiti tijekom više od sedam mjeseci dugog rata.

Nakon više tjedana javnog neslaganja s Washingtonom glede planiranja napada na Rafah, Izrael je 6. svibnja palestinskim civilima naredio da evakuiraju dijelove grada te su izraelski vojnici i tenkovi započeli s operacijom.

Pročitajte i ovo Evakuacija iz Rafaha Kaos u Gazi Izrael pozvao na evakuaciju pa nastavio s napadom: "Više nema mjesta koje je sigurno"

"Predani smo širenju kopnene operacije u Rafahu kako bismo okončali uklanjanje Hamasa i povratak talaca", rekao je Gallant, prema priopćenju njegovog ureda, savjetniku Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu.

Izrael vjeruje da Hamas u Rafahu drži desetke talaca otkako je upao na jug Izraela 7. listopada.

Zapadne sile i Egipat su izrazili zabrinutost za sudbine stotine tisuća raseljenih Palestinaca koji su se tamo sklonili unatoč izraelskim jamstvima o njihovoj sigurnosti.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) je u ponedjeljak rekla da procjenjuje da je 810.000 ljudi napustilo Rafah od 6. svibnja, potencijalno više od polovice njegovih stanovnika za vrijeme rata.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Rafaha "Danas je najteže" Izraelske snage prodiru dublje u Rafah i Džabaliju: U jednom udaru ubijeno 15 Palestinaca, deseci su ranjeni

Priopćenje Gallantovog ureda je istaknulo da je on "savjetniku Sullivanu predstavio mjere koje je Izrael implementirao radi evakuacije stanovništva iz područja Rafaha i osiguravanja odgovarajućeg humanitarnog odgovora".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene