Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je na marginama UN-ove konferencije o migracijama u Marakešu s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom razgovarao o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama, a sastao se i s voditeljem pakistanskog izaslanstva Khalilom Hashmijem.


Zahvalivši Turskoj na naporima koje ulaže u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica i upravljanju nezakonitim migracijama Božinović je turskog kolegu izvijestio o otvaranju novog migracijskog pravca kroz BiH i promjeni strukture migranata među kojima su većina državljani Afganistana, Pakistana i Iraka, ali i sjevernoafričkih zemalja.

Vezani članci Medicinsko osoblje, ilustracija Čak četiri županije bilježe veći broj preminulih, u jednoj se otvaraju dva dodatna COVID odjela Interventna policija Hrvatski policajci u međunarodnom skandalu: "Nakon jurnjave preko polja stigli grupu europarlamentaraca, nekoliko njih je zgrabilo novinare"

Božinović je predložio jačanje suradnje, razmjenu informacija i iskustava s obzirom da Hrvatska i Turska imaju izvrsne bilateralne odnose, što je potvrđeno i prilikom posjeta predsjednika Recepa Erdogana Hrvatskoj.

Turska 2018. u nezakonitom pokušaju prelaska granice spriječila 270.000 migranata

Sojlu je istaknuo da je Turska samo ove godine spriječila 270.000, a prošle 170.000 migranata u pokušaju nezakonitih prelazaka granice.

Državljana Afganistana koji su nezakonito prešli tursku granicu bilo je 45.000 prošle i 90.000 ove godine, a od toga je vraćeno 26.000 prošle i preko 40.000 ove godine. K tome je preko 70.000 migranata, uglavnom iz Afganistana i Pakistana, sprječeno u nezakonitom prelasku granice s Grčkom. U Pakistan je samo ove godine vraćeno 27.000 nezakonitih migranata, a istovremeno je dodatnih 265.000 novih Sirijaca stiglo u Tursku.

Sojlu smatra da Europa nije dovoljno svjesna pritiska s kojim je suočena Turska kao ni migracijskog izazova koji dolazi iz Afganistana i Pakistana. Istaknuo je da s tim državama treba raditi na boljoj provedbi sporazuma o readmisji, a zamolio je da Hrvatska te činjenice osvijesti kod Europske unije.

Božinović je odgovorio da Hrvatska upravo na tome radi, nakon što je diplomatskim naporima osvijestila probleme koje u suočavanju s ilegalnim migrantima imaju države na tzv. zapadno-balkanskoj ruti, na čemu je sada Europska komisija pojačano angažirana.

Rekao je da je o svemu informirao europskog povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa i izrazio potrebu snažnijeg angažman europske diplomacije prema tim zemljama.

Na sastanku s voditeljem pakistanskog izaslanstva Hashmijem Božinović je izvijestio o povećanom broju nezakonitih migranata koji bez identifikacijskih isprava pokušavaju prijeći hrvatsku granicu i tvrde da su državljani Pakistana.

Ključno osigurati što bolju provedbu Sporazuma o readmisji između EU-a i Pakistana

Voditelj pakistanskog izaslanstva potvrdio je da je Pakistan zemlja podrijetla migranata koji u povećanom broju nastoje dospjeti u Europu, no osim što je zemlja podrijetla, istovremeno je i zemlja tranzita i odredišta migranata i to iz Afganistana, Bangladeša i Mjanmara.

U Pakistanu se trenutno nalazi više od 100 milijuna nezakonitih migranata i 1,2 milijuna izbjeglica. Oko pet milijuna nezakonitih migranata u Pakistanu neregistrirano živi već treće desetljeće, a samo 1997. u Pakistan je ušlo tri milijuna Afganistanaca. Dio ih posjeduje identifikacijske isprave, ali je prilikom njihova nezakonitoga dolaska na neku od granica EU-a teško utvrditi njihov stvarni identitet jer posjeduju pakistanske dokumente, ali su u većini slučajeva drugoga nacionalnog podrijetla. Zbog toga se velik broj takvih migranata zadržava u detencijskim centrima.

Božinović je istaknuo kako je u uvjetima ekonomski motiviranih migracija iz Pakistana ključno osigurati što bolju provedbu Sporazuma o readmisji između EU-a i Pakistana.

Podjednako je važno identificirati u kojim područjima je potrebno pružiti podršku pakistanskim vlastima kako bi se stvorile okolnosti u kojima će pakistanski državljani ostajati u svojoj domovini. Za to je, uz jačanje suradnje na razini EU-a, podjednako važno jačati i bilateralnu suradnju, istaknuo je Božinović pa je u tom smislu dogovoren nastavak dijaloga. (Hina)