Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojili pakt o globalnoj migraciji

Reporterka Dnevnika Nove TV iz Marakeša: "Hrvatska usvajanjem pakta nije ništa izgubila, samo dobila"

Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr)
Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sporazum iz Marakeša (Foto: AFP) Sporazum iz Marakeša (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Njemačka kancelarka Angela Merkel snažno je podržala ovaj dokument, ali je i naglasila kako je u Njemačkoj provedena žustra rasprava u parlamentu, što je primjerice u Hrvatskoj izostalo.

Većina zemalja članica UN-a u ponedjeljak je usvojila neobvezujući globalni pakt koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima, objavio je marokanski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) novi migracijski pravac Božinović se u Marakešu sastao s turskim kolegom i voditeljem pakistanskog izaslanstva

Marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita objavio je tu odluku kao domaćin UN-ove konferencije u Marakešu. Nije bilo službenog glasanja.

U Marakešu je i reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara koja je ocijenila da usvajanjem globalnog pakta Hrvatska nije ništa izgubila. 

"Izgubili nismo ništa, a dobili smo katalog mjera iz kojih možemo birati na koji način upravljati migrantskom krizom. Hrvatsku ovdje predstavlja ministar Božnović. Najveći aplauz je dobila Angela Merkel. Dala je snažnu podršku ovom dokumentu, ali i naglasila kako je Njemačka prije nego je podržala pakt imala dugu i iscrpnu raspravu u parlamentu. Hrvatska, primjerice raspravu u Saboru nije imala. I to je jedan od razloga zašto je u Maroko došao prosvjedovati i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, žestoki protivnik marakeškog dokumenta. U Hrvatskoj je sumnju unijela predsjednica Grabar-Kitarović jer je bez objašnjenja odustala od dolaska u Maroko. S druge strane, i Vlada je u ovoj priči trebala biti transparentnija", rekla je Tandara. 

 

Pakt odbacilo šest članica EU

U srpnju su sve 193 zemlje članice UN-a osim SAD-a finalizirale tzv. globalni kompakt za sigurnu, urednu i regularnu migraciju kako bi se bolje upravljalo migracijama.

Od tada tekst je izložen kritikama uglavnom ultradesnih europskih političara koji tvrde da bi prihvaćanje tih mjera rezultiralo porastom migracija iz Afrike i arapskih zemalja.

Najmanje šest zemalja članica EU, uglavnom bivših komunističkih zemalja istočne Europe, odbacilo je pakt.

Prema podacima UN-a, u radu konferencije u Marakešu sudjeluju izaslanstva 150 država. Pakt nudi okvir suradnje čiji je cilj smanjiti ilegalnu migraciju, pomoći integrirati migrante i vratiti ih u njihove zemlje.

U nedjelju je Čile bio posljednja zemlja koja se izvukla iz pakta, a istog je dana belgijski premijer Charles Michel doživio da je najveća stranka napustila njegovu koalicijsku vladu zbog spora oko sporazuma.

U studenome austrijska desna vlada, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, najavila je da će se povući iz pakta poručivši da pakt zamagljuje liniju između legalne i ilegalne migracije.

Australija je također u studenome objavila da neće potpisati pakt zbog toga što bi on ugrozio oštru politiku te zemlje prema migrantima i nacionalnu sigurnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene