Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik BH entiteta Republike Srpske Milorad Dodik optužio je jednu od najvećih multinacionalnih kompanija za proizvodnju čelika na svijetu da već godinama izvlači novac iz entiteta kojim on vlada.


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je jednu od najvećih svjetskih tvrtki za proizvodnju čelika ArcelorMittal da godinama oštećuje proračun tog entiteta izvlačeći dobit i plaćajući manje poreze putem takozvanih transfernih cijena rude koju crpi iz Rudnika željezne rude u Omarskoj kod Prijedora, u kojem je većinski vlasnik, prenijeli su u petak tiskani mediji u BiH.

>> Dodik poručuje: Mogli smo kao zajednička zemlja već desetljećima biti u EU!

Vezani članci Proslava Dana Republike Srpske u Banjoj Luci - 5 Dodik nakon parade u Banjoj Luci: "Ne smijemo bježati od naše integracije sa Srbijom. Neka se drugi ljute koliko hoće" Ilustracija, prosvjed u Banjoj Luci Tisuće ljudi u središtu Banje Luke na dva suprotstavljena prosvjeda: "Ovdje nema rješenja bez revolucije"

Po navodima Glasa Srpske, Dodik je najavio da će RS preispitati privatizaciju tog rudnika željezne rude.

'Godinama se iz Republike Srpske odlijeva novac i tome moramo stati na kraj. Moramo to raščistiti s tom tvrtkom, a kad završimo, razgovarat ćemo o privatizaciji starih ljubijskih rudnika', rekao je Dodik.

Pojasnio je da je indijski koncern ArcelorMittal preko transfernih cijena prenosio dobit iz trgovačkih društava koja djeluju na područjima s razmjerno visokim poreznim opterećenjima u povezana društva koja djeluju u zemljama s manjim poreznim opterećenjem.

'To je jedna od najvećih tvrtki u svijetu, ali na strani Republike Srpske je pravda i pokušat ćemo riješiti taj problem u razgovoru s njima. To nije jednostavan proces, ali ta je tvrtka za istu kvalitetu rude u nekim drugim zemljama plaćala mnogo više nego što plaća ovdje', dodao je Dodik, napomenuvši da ArcelorMittal više nema potporu vlasti kao manjinskog suvlasnika.

Rudnik željezne rude u Omarskoj revitaliziran je 2004. i u njemu država ima 49 posto vlasništva, dok 51 posto pripada ArcelorMittalu, koji je 2011. iznio ponudu za privatizaciju državnog udjela u toj tvrtki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook